Putinit pole 6. märtsist saadik nähtud

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Putini naistepäevakohtumine daamidega, kus paistab selgelt välja riigipea lühike kasv.
Putini naistepäevakohtumine daamidega, kus paistab selgelt välja riigipea lühike kasv. Foto: SCANPIX

Venemaa president Vladimir Putin (62) pole mitmete allikate teatel pärast 6. märtsi avalikkuse ette ilmunud, mistap levivad spekulatsioonid tema ootamatust haigestumisest. Julgemad arvajad räägivad infarktist, insuldist või isegi presidendi surmast. Igal juhul on paljud meediaväljaanded asunud spekuleerima, mis siis praegu Kremlis tegelikult toimub ja miks ei rahustata avalikkust lihtsalt Putini näitamisega.

Kremli teatel vestles Putin täna telefonitsi oma Armeenia ametivenna Serž Sargsjaniga ja rääkis partnerlusest ning Armeenia genotsiidi ja Suure Isamaasõja aastapäevast.

Reutersi teatel tühistati täna ja homme Kasahstanis Astanas toimuma pidanud Venemaa, Valgevene ja Kasahstani presidentide kohtumine. Anonüümsust soovinud valitsusallikas rääkis Reutersile, et visiit on ära jäetud ja kommenteeris: «Tundub, et Putin on haigeks jäänud».

Putini pressiesindaja Dmitri Peskov reageeris täna spekulatsioonidele ja kommenteeris raadiojaamale Ehho Moskvõ, et presidendil on Ukraina sündmuste ja Venemaale kehtestatud sanktsioonide tõttu lihtsalt väga tihe graafik ja kuigi teda pole näha, on ta pidevalt kontaktis nii valitsuse, pankade kui riigifirmadega. «Tal on pidevalt kohtumised, ent mitte kõik tema kohtumised pole avalikud,» rääkis Peskov. 

Pressiesindaja sõnul pole vaja Putini tervise pärast muretseda ja ajakirjaniku küsimusele, kas Putini käepigistus on kindel, vastas Peskov, et see võib «käe murda».

Peskov kinnitas sealjuures, et viimastel päevadel ära jäänud kohtumised tühistas juhtkond. Selline sõnastus annab alust spekulatsioonideks, et otsustaja ei olnud mitte Putin ise. Jääb aga ka võimalus, et viidati teistele kohtuma pidanud presidentidele.

Eile tühistati näiteks kohtumine Lõuna-Osseetia liidritega, kus oli plaanis allkirjastada integratsioonilepe, teatas RBC.ru. Tseremoonial allkirjastatud dokument oleks Gruusia sõnul kinnitanud Lõuna-Osseetia annekteerimise ja ülejäänud delegatsioon oli juba kohal.

Viimati nähti Putinit avalikkuse ees 5. märtsil, mil ta kohtus Itaalia peaministri Matteo Renziga.

Pärast seda toimus väidetavalt veel üks kohtumine – 8. märtsi kuupäevaga pressiteate kohaselt kohtus Putin sel päeval Kremlis ka naistepäeva tähistamiseks õrnema soo esindajatega. Sündmusest on avaldatud ka pilte, ent RBKga rääkinud kohtumisel osalenud isik kinnitas, et üritus lindistati juba 5. märtsil. Peskovi väitel toimus kohtumine aga naistepäeva eelõhtul.

Eile kirjutas Putini pressiteenistus, et ta kohtus Karjala kuberneri Aleksandr Hudilaineniga. Vesti Karelii uudised kirjutasid sellest aga juba 5. märtsil ja RBK andmetel oli kuberneri päevakavas kohtumine juba 4. märtsil. 

Käesoleva aasta algul levis teooria, et Putinil on Aspergeri sündroom ja see mõjutab tema otsuseid. Uuring, mille andmeid USA meediaväljaanded tsiteerisid, pärineb juba 2008. aastast ja selle tellis USA kaitseministeerium. Peskov teatas siis, et sellist rumalust ei ole vaja kommenteerida. Aspergeri sündroomiga inimesi esindavad ühingud mõistsid aga Putini välispoliitilise agressiivsuse sündroomiga sidumise hukka. 

2012. aasta jättis  Putin kuu jooksul ära viis välisreisi ja ka toona levisid erinevad teooriad tema tervisliku seisundi kohta. Sealjuures kinnitas peaminister Dmitri Medvedev pidevalt, et Putin ei ole haige ega ole eemal väidetavate seljahädade tõttu. Välja ilmudes Putin lonkas ja väitis, et tegu on spordivigastusega.

Aegajalt ringlevad Putini kohta ka spekulatsioonid, et tal on vähk - vähiravile viitab selle teooria toetajate sõnul ka presidendi aegajalt pundunud nägu. Teised leiavad aga, et nägu on mõjutanud hoopis kortse siluvad süstid.

Selles, et Moskvas riigijuhtide tervise üle sosistatakse, ei ole midagi uut. Ka Putini eelkäija Boriss Jeltsini ja Nõukogude Liidu kommunistliku partei kauaaegse juhi Leonid Brežnevi tervise kohta levisid igasugused kuulujutud. Niisamuti nende eekäijate kohta - kaheksakümnendatel jutis Nõukogude liitu ridamisi põduraid vanu mehi. Nemad küll ka tõepoolest surid järgemööda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles