Rootsi valitsus annab mereväele lisaks 655 miljonit eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Rootsi kaitseminister Peter Hultqvist teatas, et valitsus on otsustanud tugevdada laevastikku, parandamaks selle võimet Rootsi vetes liikuvaid võõraid allveelaevu tabada.

Pärast laiaulatuslikku, kuid tulutuks jäänud allveelaevajahti möödunud sügisel on valitsusel kavas tõhustada kaitset võimalike Rootsi vetesse tungijate eest, suurendades selleks kaitsekulutusi 6 miljardi krooni (655 miljoni euro) võrra.

Peaminister Stefan Löfven võttis laevastiku tugevdamise kõne alla, kui selgus, et Rootsil on kindlaid tõendeid välisriigi aluse viibimisest Stockholmi saarestikus möödunud aasta oktoobris.

Rootsi relvajõudude hilisemal hinnangul tegutses saarestikus neli allveelaeva.

«Allveelaevajaht on prioriteet. On olnud vahejuhtumeid, mis näitavad, et väga tähtis on suurendada allveelaevavastast sõjalist võimekust,» ütles Hultqvist ajalehele Dagens Nyheter.

Ta rääkis, et Rootsi laevastik hakkab rohkem õppustest osa võtma, sõjalaevad saavad suurema meeskonna ning laevade ja väikelaevade kasutamine lõpetatakse, kui selgub, et need ei ole Rootsi kliimas kõlbulikud.

Kahte suuremat sõjalaeva Gävle ja Sundsvall moderniseeritakse oluliselt ning võetakse kasutusele tehnika, mis võimaldab paremini Rootsi vetes liikuvaid allveelaevu märgata.

«Me kulutame sellele moderniseerimisele märkimisväärse summa raha,» ütles Hultqvist.

Oktoobrikuine allveelaevajaht seadis Rootsi kaitsevõime tõsiselt kahtluse alla. Olukord on seda täbaram, et Venemaa kohalolek piirkonnas kasvab.

Eestis tegutsev rahvusvaheline mõttekoda Rahvusvaheline Kaitseuuringute Keskus hoiatas Rootsit, et Venemaa agressiivsemaks muutumise korral on karta, et riik ei suuda end enam kaitsta.

Rootsi on teatanud tihedamast sõjalisest koostööst Soome ja Taaniga, kuid nende praegune sotsiaaldemokraatide valitsus on välistanud NATOga ühinemise.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles