Põhja-Korea liidri arvatav haigus nurjas poliitbüroo kongressi

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Korea Rahvademokraatliku Vabariigi võimupartei kongressi avamine lükkus edasi riigijuhi Kim Jong-ili tervisliku seisundi tõttu, teatas Lõuna-Korea telekanal YTN.

Telekanal väitis anonüümsetele Souli luureallikatele tuginedes, et Kimi tervis halvenes pärast möödunud kuul aset leidnud Hiina-visiiti, vahendas uudisteagentuur AFP.

Korea Tööliste Partei poliitbüroo viimase kolme aastakümne tähtsaim kongress peaks toimuma vaatamata 68-aastase Kimi haigusele. Väidetavalt on selle eesmärgiks stalinistliku riigi liidrile mantlipärija valimine. Kõige tõenäolisemaks kandidaadiks sellele kohale peetakse viimase noorimat poega Kim Jong-uni.

Analüütikute hinnangul on Põhja-Korea kasvava sõjakuse eesmärk tugevdada riigi liidri Kim Jong-ili ja alates riigi rajamisest 1948. aastal võimul olnud perekondliku dünastia sisepoliitilist positsiooni.

Viimati toimus võimuerakonna tippude kongress 1980. aastal, kui Kim võttis riigijuhtimise üle oma isalt, Põhja-Korea riigi rajajalt Kim Il-sungilt.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles