Island loobub Euroopa Liidu liikmesuse taotlemisest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi lipp Reykjaviki kesklinnas.
Islandi lipp Reykjaviki kesklinnas. Foto: SCANPIX

Island teatas neljapäeval otsusest loobuda Euroopa Liidu liikmesuse taotlemisest, täites kaks aastat tagasi uue euroskeptilise valitsuse võimuletulekuga antud lubaduse.

Island esitas taotluse ELi liikmeks saamiseks 2009. aastal, kuid välisminister Gunnar Bragi Sveinsson ütles avalduses, et paremtsentristlik valitsus teavitas ELi praegust eesistujat Lätit ja Euroopa Komisjoni oma otsusest anulleerida taotlus.

«Islandi huvid on paremini tagatud väljapool Euroopa Liitu,» kirjutas minister oma veebiküljel.

Island esitas ühinemistaotluse 2009. aastal vasakvalitsuse võimuperioodil, kui riiki oli raputanud majanduskriis, mille tulemusena Islandi kroon kaotas ligi poole oma väärtusest. Eurotsooni liikmeks saamine oli atraktiivne väljavaade.

Kalapüügikvoodid olid ilmselt peamiseks takistuseks ELiga ühinemisel, kuigi seda küsimust ei tõstatatud ühinemiskõnelustel kordagi.

Arvamusuuringud näitasid samuti üha kasvavat vastuseisu ELi astumisele.

Kui tsentristlik Progressipartei ja parempoolne Iseseisvuspartei 2013. aastal võimule tulid, peatasid nad ühinemiskõnelused.

Island on öelnud, et soovib hoida «tihedaid sidemeid ja koostööd» Euroopa Liiduga.

Island kuulub ELi Schengeni ruumi ning Euroopa majandusruumi (EEA).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles