Käsk mustlaste väljasaatmiseks tuli Prantsusmaa immigratsiooniministeeriumist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustlased.
Mustlased. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa immigratsiooniminister Eric Besson teatas täna, et ei tea midagi augusti alsuses politseile saadetud teatest, mis annab politseile käsu spetsiaalselt mustlasi riigist välja saata.

Besson teatas alles eelmisel nädalal, et Prantsusmaa pole mustlaste vastu mingeid erilisi meetmeid tarvitusele võtnud ning et neid koheldakse kui päritoluriigi kodanikke, vahendab AFP.

Esmaspäeval lisas Besson, et etnilise vähemuse mõistet Prantsusmaal üldse ei kasutata ning keeldus pikemaid kommentaare jagamast.

Samal ajal tuli aga välja, et 5. augustil saadeti ministeeriumist Prantsuse politseijaoskondadele kiri, mis täpsustab president Nicolas Sarkozy vastuolulist sisserändajate poliitikat. Kirjas seisab, keda ning kuidas tuleks riigist välja puksida ning alla on kirjutanud sellele Bessoni personalijuht Michel Bart.

«Kolme kuu jooksul tuleb vabastada kolmsada laagrit või ebaseaduslikku asundust, mustlaste laagrid on prioriteediks,» seisis kirjas. «Seetõttu on iga riigi piirkonna prefektidel ülesandeks läbi viia… süsteemselt ebaseaduslike laagrite lammutamine, eriti kehtib see mustlaste kohta.»

«Ma polnud sellest kettkirjast teadlik,» sõnas Besson France 2 telekanalile. «Seda pole mulle saadetud ja ma ei pea sellest teadma.»

Euroopa parlament ja õigusorganid on juba tükk aega kritiseerinud Sarkozy algatatud mustlastevastast tegevust, mille käigus on sadu mustlasi saadetud tagasi Bulgaariasse ja Rumeeniasse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles