Krimmi külastanud Jaapani ekspeaminister: Vene-vastased sanktsioonid on õigustamatud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Yukio Hatoyama 11. märtsi Simferopolis.
Yukio Hatoyama 11. märtsi Simferopolis. Foto: SCANPIX

Jaapani ekspeaminister Yukio Hatoyama peab lääneriikide Vene-vastaseid sanktsioone õigustamatuteks ning «lääne propagandat» vastutavaks poolsaare tegeliku olukorra moonutamise eest.

«Külastasin Krimmi, kus vestlesin erinevate ühiskonnakihtide esindajatega, veendumaks ise, kas sanktsioonipoliitika toetub faktidele,» ütles Hatoyama täna kohtumisel Vene riigiduuma spiikri Sergei Narõškiniga.

Jaapani ekspeaminister nägi külaskäigul oma silmaga, et «tegelik olukord poolsaarel erineb väga oluliselt sellest, kuidas seda kirjeldab Jaapani meedia».

Tokyo abistab Vene-vastaste sanktsioonide poliitikat ajades lääneriike, eriti USAd, lisas ta.

Hatoyama nägi enda sõnul Krimmis sealseid «etnilisi rühmi - venelasi, ukrainlasi ja krimmitatarlasi - koostööd tegemas, rahumeelselt kõrvuti elamas».

«Krimmi referendum oli kooskõlas Ukraina põhiseaduse 138 artikli teise lõikega ning rahvusvahelise õigusega. Veendusin, et väited Krimmi ebaseaduslikust liidendamisest ei vasta tõele,» sõnas Jaapani endine valitsusjuht.

Hatoyama sõnul on sanktsioonid rahvusvahelistes suhetes mittekonstruktiivne vahend.

Jaapani valitsus on Hatoyama Vene-visiiti teravalt kritiseerinud.

Tokyo on kehtestanud teiste lääneriikide eeskujul Venemaale Ukraina-vastase agressiooni tõttu sanktsioonid.

Venemaa liidendas Krimmi eelmise aasta märtsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles