Iraani diplomaat palub Soomelt asüüli

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani diplomaat Hossein Alizadeh.
Iraani diplomaat Hossein Alizadeh. Foto: SCANPIX

Helsingis asuva Iraani suursaatkonna ametnik Hossein Alizadeh taotleb Soomes varjupaika.

Alizadeh astus eelmise nädala lõpus ametist tagasi protestiks Iraani valitsuse poliitika vastu. Iraanlane avaldas otsuse taotleda Soomes pelgupaika tänasel pressikonverentsil Helsingis.

«Iraanis ootaks mind surmamõistmine. Olen isegi siin (Soomes) mures enda ja oma pere turvalisuse pärast,» avaldas Alizadeh. «Oleksin võinud asüüli ka Rootsis, Ühendriikides või Kanadas taotleda, kuid Soome on mulle tuttav riik ja siin on mul vabadus oma arvamust avaldada.»

Alizadeh on enda sõnul pärast tagasiastumist saanud kolleegidelt agressiivseid meile, vahendab Helsingin Sanomat. Lisaks avaldas mees, et kõigi pereliikmete telefoninumbrid on juba muudetud.

Diplomaat lükkas ümber Iraani välisministri väited nagu lõppenuks tema teenistus Soomes juba augustis ning diplomaat tahtis Soome jääda, et lapsed saaksid koolis käia.

«Mu teenistus ei katkenud. Lõpetasin, kuna olen poliitiline teisitimõtleja,» avaldas Alizadeh.

Suurim ajend tagasiastumiseks oli Alizadehi sõnul väidetav valimispettus Iraani 2009. aasta presidendivalimistel.
Iraani välisminister saatis presidendivalimiste järel saatkondadele dokumendi, milles saatkonnatöötajatel keelatakse valimiste tulemusi kommenteerida. Alizadehi sõnul saadeti see korraldus enne kui hääled olid kokku loetud.

Mees avaldas, et pole varasema diplomaadikarjääri jooksul taolisi juhtnööre saanud ja leidis, et ainuke võimalik põhjendus taolisele keelule on valimispettus.

Alizadeh oli Soomes Iraani suursaatkonna asejuhataja.

Alizadeh on teine iraanlasest diplomaat, kes protestiks Iraani valitsuse vastu ametist tagasi astus. Norras sai jaanuaris asüüli Iraani konsulaadi ametnik Oslos.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles