Putini biograaf: Kremlis toimub võimuvõitlus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahri sõnul ilmub Putin avalikkuse ette taas homme.
Rahri sõnul ilmub Putin avalikkuse ette taas homme. Foto: SCANPIX

Venemaa presidendist Vladimir Putinist mitu raamatut kirjutanud Saksa poliitanalüütik Alexander Rahri rääkis väljaandele Business Insider Putini kadumise võimalikest tagamaadest ja Kremlis nähtavale tulnud võimuvõitlusest.

Venemaa asjatundja Rarh oli ka Saksa välisministri Hans-Dietrich Genscheri nõustaja Mihhail Hodorkovski vabastamise küsimuses. Rahri sõnul leiavad Kremlis peagi aset ilmselt mõningad muudatused ja lahvatanud on võitlus positsioonile number kaks, ehk siis peagi võidakse välja vahetada peaminister Dmitri Medvedev.

Keegi tahab Rahri sõnul kähku Medvedevist lahti saada, sest kui Putiniga peaks tõepoolest midagi juhtuma, saaks temast automaatselt presidendi kohusetäitja.  Ehkki avalikkus ei pruugi kunagi teada saada, mis Moskvas tegelikult toimub, on impeeriumi pragunemine siiski paistma hakanud, rääkis ta.

«Putin ei ole surnud,» kinnitas Rarh väljaandele ja lisas, et sellesisuline info tuleb kõik Ukraina meediast ja on vale. Rahri sõnul võttis lihtsalt nädala puhkust ja ilmub välja järgmisel nädalal. Seda on avalikkusele aga raske seletada ning sestap on vaikitud.

Medvedeviga seotud segaduste kohta kinnitas Ruhr aga, et oma presidendiameti ajal tekitas Medvedev valitseva eliidi seas lõhe, mille tulemusel kaotasid Venemaa luureteenistuste ja sõjaväega seotud poliitikud suure osa oma mõjujõust. Nüüd aga püüavad need niinimetatud silovikud (jõustruktuuride esindajad) kaotatud tagasi teha. Peaminister Medvedev ei otsusta enam midagi, ent teda ei aeta ka minema, sest ta on Putini kõige lojaalsem liitlane.

Rahri sõnul ei toimu Kremlis küll suuri muutusi, ent ilmselt aetakse minema peraprokurör Juri Tšaika ja siseminister Vladimir Kolokoltsev. Võimalik, et esimeseks asepeaministriks tuuakse Igor Šuvalovi asemel Kremlisse tagasi majandusteadlane, endine majandus- ja kaubandusminister ning praegune Sberbanki Saksa haru juht German Gref.

Opositsionäär Boris Nemtsov tapeti Rahri sõnul samadel põhjustl nagu ajakirjanik Anna Politkovskaja, kes häiris liiga paljusid – nii jõustruktuuride poliitikuid kui tšetšeene. Nemtsov ärritas samuti liiga paljusid inimesi – nii Donbassi natsionaliste kui Tšetšeenia islamiste.

Putinit nähti avalikkuse ees viimati möödunud neljapäeval, pärast seda jättis ta ära mitmeid kohtumisi ning andis sedasi alust spekulatsioonideks, et ta on ootamatult haigestunund või toimub salajane võimuvõitlus, millest avalikkus veel midagi ei tea. Reedel näidati Vene televisioonist Putini kohtumist ülemkohtu esimehega, ent tegemist ei olnud otseülekandega, mistap võis video olla ka varem salvestatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles