10 teooriat Putini kadumisest

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2009. aastal tehtud legendaarne pilt toonasest Venemaa peaministrist Vladimir Putinist.
2009. aastal tehtud legendaarne pilt toonasest Venemaa peaministrist Vladimir Putinist. Foto: SCANPIX

Venemaa presidendi Vladimir Putini avalikkuse eest kadumise teemadel levib internetis hulk erinevaid spekulatsioone, mõned neist vaatlevad Kremli jõujooni ja püüavad jääda analüütiliseks, suurem osa ei paista aga kuigi tõsiseltvõetavad. Teeme pühapäeva puhul neist väikese kokkuvõtte. 

Enne artikli lugemist, võib SIIN meenutada, kui kaua täpselt Putin juba avalikkuse silme eest eemal olnud on.

1. Putin vajas puhkust. 

Foto: ALEXEY DRUZHININ/AFP

Versiooni, et 62-aastane Putin võttis lihtsalt nädalaksese puhkust, toetas ka väljaandega Business Insider rääkinud Venemaa-ekspert Alexander Rahr, kelle arvamusest võib lugeda SIIT. Tema sõnul ei ole Kremlist Putini puhkust kommenteeritud, sest see ei ole Venemaal lihtsalt kombeks. Sarnaselt väljendas end täna ka Putini pressiesindaja Dmitri Peskov, kes sõnas täna telekanalile Dožd, et riigipea tegemisi kommenteerida ei ole tavaks.

Kui õige vastus on tõepoolest lihtsalt nädalane puhkus, jääb siiski küsimus, miks - miks üldse selline salastatud puhkus ja miks nüüd.

2. Putin peab nõu. Selle teooria kohaselt võib Putin tegeleda õige erinevate teemadega. Näiteks arutleda mõningate Kremli funktsionääride väljavahetamise, Nemtsovi mõrva uurimise või järgmiste sammude üle Ukrainas. Siia mahub ka hüpotees, et Putin ei teadnud Nemtsovi mõrva toimumisest ning peab nüüd toimunu üle järele mõtlema.

Tähtsa otsuse ettevalmistamisest (aga ka Putini tervises) rääkis ka politoloog Karmo Tüür. 

3. Putinit tahetakse välja vahetada. Kremli võimuvõitlus ei käi praegu mitte teisejärguliste ametikohtade, vaid riigipea enda tooli pärast. Postimehes arutles selle teema üle SIIN pisut Eerik-Niiles Kross.

4. Putin haigestus.

Putini äkilise haigestumise või vigastuse teooriad muudavad loo veelgi enam Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni vahepealse kadumise loo sarnaseks. Putini pressiesindaja Dmitri Peskov on väitnud, et terviseprobleeme presidendil pole. Samas kõlas aga Kasahstanist, kuhu Putin sõitma pidi, teade, et president on just nimelt haigestunud. Sõltumatu telekanali Dožd teatel suisa grippi.
Putini äkilise haigestumise või vigastuse teooriad muudavad loo veelgi enam Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni vahepealse kadumise loo sarnaseks. Putini pressiesindaja Dmitri Peskov on väitnud, et terviseprobleeme presidendil pole. Samas kõlas aga Kasahstanist, kuhu Putin sõitma pidi, teade, et president on just nimelt haigestunud. Sõltumatu telekanali Dožd teatel suisa grippi. Foto: Internet

Pilt, mis maailmale Putinist loodud on, ei ole sedasorti, et sinna mahuks lihtlabane haigestumine. Putin on oma ea kohta suurepärases vormis, ratsutab, kalastab, mängib koerte ja tiigrikutsikatega ning on väikesest kasvust hoolimata maskuliinsuse kehastus.

5. Putinil on käsil plaaniline ravikuur. See teooria käib kokku spekulatsioonidega, et Putinil on vähk ning tema mõnikord silmatorkavalt pundunud nägu viitab hoopis ravimite mõjule. Korralise ravikuuri puhul tunduks aga kummaline, et samale ajale on planeeritud riigivisiidid, mis tuleb tühistada.

6. Putin sai infarkti või insuldi.

Internetiavarustes leidub küllalt «eksperte» kes leiavad, et Putini näoilmed või liikumisviis viitavad juba varasemale infarkti või insuldi üle elamisele.

7. Putin läks Šveitsi sünnitama. 

Foto: ITAR-TASS/AP

Õigemini sünnitama läks tema kallimaks peetav endine iluvõimleja ja nüüdne riigiduuma saadik Anna Kabajeva, kellega Vene kollase meedia väitel on Putinil juba kaks last. Putini pressiesindaja on seda väidet isegi kommenteerinud ja öelnud, et see ei vasta tõele. 

8. Putin käis iluoperatsioonil. Putini siledat ja aegajalt pundunudilmelist nägu peetakse mitmete iluoperatsioonide ohvriks. Üks kollasemaid teooriaid leiab, et Putin lasi endale taas kord botoxit süstida, aga see ei läinud päris plaanipäraselt ning president taastub.

9. Putin on surnud.

Foto: Wikipedia

Analüütilisemate lähenemiste pooldajad seda teooriat eriti tõsiselt võtta ei soovita, ent naljahambad on internetis Putini siit ilmast lahkumise teemadel fantaseerides mitmeid lehekülgi püsti pannud. SIIN saab näiteks küsida, kas ta tõepoolest on surnud.

10. Putini röövisid tulnukad. Youtube'ist võib leida vastavasisulise joonisfilmi, mis väidetavalt on kokku pandud Ukraina laste joonistuste põhjal.



Ükskõik, kas me saame kunagi teada, mida Putin vahepeal tegi või mis temaga juhtus, on selge, et presindendi nii pikk eemalviibimine avalikkuse eest peab midagi tähendama. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles