Šoigu: Krimm oli samasuguses ohus nagu Lõuna-Osseetia 2008. aastal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa ühtsuse päeva tähistamine möödunud aastal vastselt annekteeritud Krimmi poolsaarel Sevastopolis.
Venemaa ühtsuse päeva tähistamine möödunud aastal vastselt annekteeritud Krimmi poolsaarel Sevastopolis. Foto: SCANPIX

Vene kaitseministri Sergei Šoigu väitel tekitas võimuvahetus Kiievis reaalse sõjalise provokatsiooni ohu Krimmis, nii nagu see, millega Lõuna-Osseetial tuli silmitsi seista 2008. aastal.

«Jah, tõepoolest, kui ilmusid esimesed üksused, Berkut [politsei eriüksused] tõusis kiiresti esile, haaras positsioone, sulges seal piiri ja alustas selle kõige jälgimist. Kuid mis kõige tähtsam, Kiiev koondas üksused, mis ilmselt kavatsesid siseneda ja alustada seda, mis praegu toimub Ida-Ukrainas,» ütles Šoigu dokumentaalfilmis «Krimm - tee kodumaale», mida näidati täna telekanalis Rossija 1.

Šoigu vastas selliselt küsimusele, kas Krimmis eksisteeris reaalne sõjalise provokatsiooni oht, nii nagu see oli Lõuna-Osseetias 2008. aastal.

Venemaa president Vladimir Putin rääkis samas filmis, kuidas Krimm muudeti tõeliseks kindluseks, sest olukord nõudis seda.

«Me muutsime Krimmi kindluseks nii merelt kui maalt,» ütles Putin.

«See, et seal oli territooriumi nii kõrge militariseerimise tase, oli silmnähtav. Üle 20 000 täielikult mobiliseeritud ja relvastatud inimese, 43 S-300 [rakettide] stardiseadeldist, umbes 20 süsteemi Buk ja muud raskerelvastust, seal hulgas soomustehnikat,» ütles Putin. «Me tegutsesime, lähtudes olukorrast, mis sel ajahetkel kujunes,» seletas ta.

Putini väitel olid Vene relvajõud pärast Kiievis aset leidnud võimuhaaramist valmis igasugusteks arenguteks, sestap oli Moskva valmis viima isegi oma tuumajõud lahingvalmidusse.

Vene president ütles, et kõnelustel Moskva partneritega läänes ei olnud aru saada, et nad ei sekku Ukraina sündmustesse sõjaliselt.

Vastates küsimusele, kas Venemaa oli valmis viima ka oma tuumajõud lahingvalmidusse, ütles Putin: «Me olime valmis seda tegema. Ma rääkisin kolleegidega ning ütlesin siis, nagu ma teen seda teiega praegu, avameelselt, et see on meie ajalooline territoorium ja seal elavad vene inimesed, nad olid ohus, ning me ei saa neid hätta jätta. Aga meie ei teinud riigipööret, seda tegid rahvuslased ja äärmuslike veendumustega inimesed.»

Venemaa oli valmis ka kõige ebameeldivamaks sündmuste arenguks.

«Kuid ma lähtusin sellest, et selleni asi ei lähe,» sõnas Putin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles