Leht: Ida-Ukraina separatistide hulgas võitleb üle saja sakslase

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Ukraina separatistid
Ida-Ukraina separatistid Foto: SCANPIX

Ajalehe Welt am Sonntag andmetel on Ida-Ukrainasse separatistide poolele võitlema läinud üle saja sakslase, nende hulgas ka endised Saksa sõjaväelased.

Enamik separatistide ridades võitlejatest on Venemaa sakslased ehk etnilised sakslased, kes on viimase mõnekümne aasta jooksul Venemaalt Saksamaale kolinud. Mitmed neist on varem kuulunud ka Saksa relvajõudude ridadesse.

Foto: MARKO DJURICA/REUTERS

Erinevalt saksa džihadistidest, kes lähevad Süüriasse võitlema Islamiriigi eest, ei pea Ida-Ukrainasse sõdima suunduvad sakslased muretsema kohtuliku karistuse pärast naastes. «Kui sakslased osalevad sellistes konfliktides, siis tuleks neid karistada terroristliku tegevuse organiseerimises,» rääkis Saksa valitsuse siseasjade ekspert Stephan Meyer.  

Meyeri hinnangul tuleks separatistide ridades võitlevatelt topeltkodakondusega sakslastelt Saksamaa kodakondus ära võtta.

Ukraina suursaadik Berliinis Andrej Melnik ütles ajalehele, et on pöördunud Saksa valitsuse poole palvega takistada sakslasi ühinemast separatistidega. Saksa valitsusele tulid üllatusena Ukraina väited separatistide ridadesse siirdunud sakslastest.

Saksamaa siseministeeriumi sõnul on näha tõendeid üksikutest Ukraina konfliktis osalevatest

Foto: Mstyslav Chernov/AP

sakslastest, kuid nende motiivid pole teada.

Internetis levib palju pilte relvastatud saksa noortest, kes hooplevad Ukraina kriisis osalemisega. Welti andmetel hukkus üks separatistide poolel võidelnud sakslane 12. veebruaril.

Ukraina kriis on ÜRO sõnul nõudnud üle 6000 inimelu. Praegu kehtib möödunud kuul sõlmitud relvarahu, mida varjutavad aeg-ajalt rikkumised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles