Saddam Husseini monument tehti maatasa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saddam Hussein veidi enne oma kukutamist 2003. aasta kevadel.
Saddam Hussein veidi enne oma kukutamist 2003. aasta kevadel. Foto: SCANPIX

Tikriti ümbruses käiva võitluse käigus on praktiliselt maatasa tehtud al-Awja külas asuv Saddam Husseini uhke hauamonument, selgub Associated Pressi seal kandis filmitud videolõikudest.

Mausoleumi kunagi ilustanud Saddami portreede asemel ripuvad seal nüüd šiiidirühmituste lipud ning nende liidrite ja neid nõustava Iraani kindrali Qassem Soleimani pildid.

Iraagi sõdur tegemas purustatud hauamonumendil endast pilti.
Iraagi sõdur tegemas purustatud hauamonumendil endast pilti. Foto: SCANPIX

Šiiidirühmituste väitel on mausoleumi hävingus suuresti süüdi nn Islamiriik, kes taandudes hauapaiga mineeris. Sunniidid aga väidavad, et šiiidid tampisid selle koha puruks sihilikult.

Kunagise diktaatori laipa pole seal aga juba mõnda aega. Möödunud aastal teatasid kohalikud sunniidid, et viisid Saddami surnukeha sealt minema. Kuhu, pole teada.

Iraagi sõdur inspekteerimas purustatud hauamonumenti.
Iraagi sõdur inspekteerimas purustatud hauamonumenti. Foto: SCANPIX

Võitlus vahepeal Tikriti kandis võimutsenud sunniidi taustaga end Islamiriigiks nimetava äärmusrühmituse ning Iraagi valitsusvägede ja Iraani toetatavate šiiidi rühmituste vahel intensiivistus eile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles