Netanyahu: võites ehitame Ida-Jeruusalemma tuhandeid asunduskodusid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänase sõjaka kõne pidas Netanyahu Har Homa asunduses toimuvate ehitustööde ees.
Tänase sõjaka kõne pidas Netanyahu Har Homa asunduses toimuvate ehitustööde ees. Foto: SCANPIX

Iisraeli üldvalimistel kandideeriv peaminister Benjamin Netanyahu lubas võidu korral ehitada annekteeritud Ida-Jeruusalemma tuhandeid asunduskodusid, et takistada tulevikus mis tahes järeleandmisi palestiinlastele.

«Jätkame ehitamist Jeruusalemmas, ehitame tuhandeid elamuid, jääme rahvusvahelise surve kiuste püsima ning jätkame oma igavese pealinna ehitamist,» ütles peaminister Ida-Jeruusalemmas Har Homa asunduses päev enne üldvalimisi.

Vastuolulise Har Homa asunduse ehitus algas 1997. aastal Netanyahu esimesel ametiajal.

Ida-Jeruusalemma araablaste linnaosade ja Läänekalda vahel asuva Har Homa ehitus sundis toona palestiinlasi rahukõnelusi katkestama. Kõik okupeeritud aladele rajatud juudiasundused on rahvusvahelise õiguse seisukohast ebaseaduslikud.

Iisrael okupeeris Ida-Jeruusalemma ja ülejäänud Läänekalda 1967. aasta kuuepäevases sõjas ning hiljem annekteeris selle. Rahvusvaheline üldsus pole sammu seni tunnustanud. Palestiinlased peavad Ida-Jeruusalemma oma tulevase riigi pealinnaks.

Viimased arvamusküsitlused näitavad vasaktsentristliku Isaac Herzogi ja Tzipi Livni Sionistlikule Liidule mõneprotsendist edumaad Netanyahu Likudi ees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles