Prantsusmaa: Assadil puudub roll Süüria rahuläbirääkimistes

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria president Bashar al-Assad.
Süüria president Bashar al-Assad. Foto: SCANPIX

Süüria rahuläbirääkimistes puudub riigi presidendil Bashar al-Assadil mistahes roll, vastasel juhul oleks see «skandaalne kingitus» sunniitlikule äärmusrühmitusele Islamiriik (IS), ütles Prantsuse välisminister Laurent Fabius esmaspäeval.

«Lahenduseks on poliitiline üleminek, mis säilitab režiimi institutsioonid, mitte Bashar al-Assadi. Mistahes muu lahendus, mis säilitaks Assadi positsiooni (riigi) sadulas, oleks täiesti skandaalne ja hiiglaslik kingitus Daeshile,» ütles Fabius IS-i araabiakeelset nime kasutades.

Prantsuse välisministeeriumi esindaja Romain Nadal rõhutas esmaspäeval, et lahendus Süüria kriisile saab tulla vaid «Süüria eri poolte poliitilistel läbirääkimistel», ent kordas, et president Bashar al-Assad «ei saa olla üks neist pooltest».

«Meie seisukoht on selge,» ütles Nadal pärast USA välisministri John Kerry tunnistust, et viiendat aastat vältava konflikti lõpetamiseks on vajalikud läbirääkimised Damaskusega.

«Meie eesmärk on poliitilise lahenduse leidmine kõnelustel Süüria eri poolte vahel, mis viiks ühtsusvalitsuse moodustamiseni. Meile on selge, et Bashar al-Assad ei saa sellesse raamistikku kuuluda,» lisas esindaja.

Kerry kõneisik rõhutas pärast USA välisministri nädalavahetuse kommentaari, et see ei tähenda muutust USA poliitikas, kuid Süüria meedia hinnangul tähendas Kerry avaldust «Assadi legitiimsuse tunnustamist».

Assad ise on pärast Kerry kommentaari öelnud, et «ootab USA samme».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles