Washington eitab survet Tony Blairile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tony Blair
Tony Blair Foto: SCANPIX

Washington eitas esmaspäeval väiteid, nagu oleks keegi mõjutanud Briti endist peaministrit Tony Blairi loobuma Lähis-Ida rahukvarteti eriesindaja rollist.

Teated Blairi lahkumisest seoses Washingtoni ja Brüsseli rahulolematusega Blairi halbade suhete pärast Palestiina Omavalitsusega, ei vasta USA välisministeeriumi pressiesindaja Jen Psaki sõnul tõele.

«Pole tehtud mingeid katseid tõrjuda ta praegusest kvarteti eriesindaja rollist,» lausus Psaki.

Financial Times kirjutas pühapäeval, et Blair loobub eriesindaja positsioonist ning valmistub uueks rolliks, millest antakse teada hiljem sel nädalal.

Psaki kinnitas, et Blair kohtus nädalavahetusel Egiptuse kuurortlinnas Sharm el-Sheikhis USA välisministri John Kerryga, kuid et täpsustanud nende jutuajamise sisu.

«Blair on olnud väärtuslik partner katsetel Lähis-Itta rahu tuua,» lisas ta.

«Ühendriigid on tänulikud tema teenistuse ja jõupingutuste eest, mida ta viimase kaheksa aasta jooksul kvarteti nimel on teinud,» sõnas Psaki, kelle sõnul on praegu loomulik järele mõelda, kuidas Lähis-Ida rahuprotsessi ja kvarteti rolliga edasi peaks minema.

Blair määrati ÜROst, Euroopa Liidust, USAst ja Venemaast koosneva mitteametliku Lähis-Ida rahuneliku palgata eriesindajaks 2007. aastal, et juhtida jõupingutusi Palestiina majanduse ja institutsioonide toetamiseks valmistumisel omariikluseks.

Ekspeaministril pole olnud ametlikku rolli Lähis-Ida rahuläbirääkimistel, kuid edu puudumine sellel rindel on tõstatanud küsimuse, mida ta on ligi kaheksa aastaga üldse saavutanud.

Blair on sattunud tule alla ka Suurbritannias, kus ta on endiselt äärmiselt ebapopulaarne seoses riigi osalusega 2003. aasta USA-juhitud invasioonis Iraaki ning mõnikord vastuoluliste valitsuste nõustamisega maailmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles