«Välisilm»: ka Moskva eksperdid ei tea, mis president Putini ümber toimub

Raul Sulbi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin ilmus esmaspäeval lõpuks telekaamerate ette.
Venemaa president Vladimir Putin ilmus esmaspäeval lõpuks telekaamerate ette. Foto: ANATOLY MALTSEV/AFP

Venemaa president Vladimir Putin ilmus täna pärast kümnepäevast kadunud olemist taas avalikkuse ette ja kohtus Peterburis Kõrgõzstani presidendiga, Putini eemalolek näitas väga selgelt, milline arvamuste torm ja vandenõuteooriad tabavad Venemaad ja kogu maailma siis, kui Kremli peremees kusagile ära kaob.

Küsimusele, mis Putiniga kümne päeva jooksul juhtus, ei osanud «Välisilmale» vastust anda ka Vene eksperdid, Venemaa tavakodanike jaoks on president Putini kadumine märgatav ennekõike seetõttu, et ta on kadunud teleekraanidelt, sest uudistes on ta tavapäraselt peategelane, vahendas ERR Uudised.

«Mida Putin kõige enam kardab – see on konkreetselt tõestatud, kõige enam kardab ta poliitilist isolatsiooni maailma juhtide seas, sest kui keegi temaga ei räägi – ei Obama, ei Merkel – ei ole ta Vene «maffia» jaoks enam vajalik, nad varastavad siin, investeerivad piiri taga ja tagavad hea elu mitmele põlvkonnale, sellele «maffiale» on vajalik inimene, kellel on töised ja konstruktiivsed suhted lääne eliidiga,» arvas Venemaa TA süsteemse analüüsi instituudi juhtivteadur Andrei Piontkovski.

Viimasel nädalal on sageli räägitud ka võimalusest, et Kremlis toimub meie silme all paleepööre, ja mitte poliitilistel, vaid majanduslikel põhjustel.

«Tuleb mõista, et kõik seal Kremli ladvikus, alates Putinist endast, on ärimehed, miljardärid ja nüüd nad kaotavad tohutuid summasid, miljardeid, nad ei ole sellega mõistagi rahul ja üha enam inimesi seal üleval hakkab esitama küsimusi – miks me peame kõiki neid raskusi kannatama tänu ühe inimese ebaadekvaatsele käitumisele?» arutles Piontkovski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles