Vanuatut ähvardab toidupuudus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Port Vila elanik oma tsüklonis purustatud kodus.
Port Vila elanik oma tsüklonis purustatud kodus. Foto: SCANPIX

Rekordiliselt võimsa tsükloni räsitud Vanuatult võib lõppeda toit, hoiatas nende presidendikantselei.

Saareriiki tabas reedel viienda kategooria supertsüklon Pam, mis on üks võimsamaid sestsaadik, kui mõõtmisi alustati. Tormituulte kiiruseks mõõdeti kuni 89 meetrit sekundis.

Tsükloni põhjustatud kahju määr ei ole veel selge. Ühendus paljudega Vanuatu 80 saarest on endiselt katkenud ja presidendikantselei teatel võib ellujäänutel lõppeda toit.

Kinnitust on leidnud 24 inimese surm, kuid ametiisikud ja abiorganisatsioonid arvavad neid olevat palju rohkem.

Abiororganisatsioonid on nimetanud tingimusi saareriigis üheks raskematest, millega neil on tulnud silmitsi seista.

Pealinnas Port Vilas sai kahjustada 90 protsenti hoonetest.

Eriti rängalt sai kannatada Vanuatu lõunaosa. Näiteks on Tanna saarel ligi 30 000 elanikku, kellega ei ole tsükloni järel ühendust saadud.

Tanna kohal on tehtud vaatluslende, mis on näidanud tohutut kahju, mida torm on tekitanud majadele ja viljapõldudele. Presidendikantselei esindaja Benjamin Shingi sõnul kardab ta halvimat.

Paljud maailma riigid on lubanud Vanuatule katastroofiabi, Austraaliast, Uus-Meremaalt ja Prantsusmaalt on saabunud transpordilennukid toidu, ravimite, generaatorite ja päästemeeskondadega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles