Tšetšeeni naine röövis oma lapsed ja suundus islamistide juurde

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tšetšeenid palvetamas.
Tšetšeenid palvetamas. Foto: SCANPIX

Hollandis uuritakse lapseröövijuhtumit, kus kahtlusaluseks on röövitute tšetšeenist ema, kes viis oma järglased Süüriasse nn Islamiriigi ridadesse.

Ajalehe Brabants Dagblad kohaselt viis 33-aastane naine, kelle nime pole avalikustatud, oma Hollandi kodanikest lapsed – seitsmeaastase Aysha Opdami ja kaheksa-aastase Luca Opdami – 29. oktoobril Maastrichtist Süüriasse Raqqasse. Laste hollandlasest isalt ta luba ei küsinud.

Hollandi meedia teatel on enam-vähem kindel, et lapsed reisisid varastatud dokumentidega. Samuti on neil infot, et isa sai laste islamikooli juhilt teada, et laste ema on välja trükkinud endale ja lastele lennupiletid Kreekasse.

Hollandi politsei uurib, kas Maastrichtis on võrgustik, kes värbab võitlejaid Süüriasse islamistide ridadesse.

See pole esimene kord, kui Euroopas pagulase staatuse saanud tšetšeen on oma lapsed Süüriasse viinud. Seda tõestavad Süürias ja Iraagis võitlevate tšetšeeni islamistide postitused sotsiaalmeedias.

Näiteks end praegu Abu Hamzaks kutsuv islamist, kelle kodanikunimi on Iljas Denijev, on ilmunud postitustele Khadija-nimelise lapsega, kes ühel videol räägib araabia keelt ja jutustab džihaadist.

Samuti on tõendeid, et Põhja-Kaukaasia päritolu islamistid on Raqqas, kuhu viis oma lapsed ka nüüd Hollandist lahkunud tšetšeen, asutanud venekeelse kooli Tšetšeeni ja Dagestani päritolu islamistide järeltulijatele. See osutab tõenäoliselt paljudele lastega saabunud Põhja-Kaukaasia võitlejatele selles piirkonnas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles