Austria koolijuht meenutas õppuritele ja personalile riigikeelt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Viidates kultuurikonfliktile koristajatega teatas Viini Ärikooli direktriss, et õppeasutuse territooriumil võib rääkida vaid saksa keelt.

Direktrissi otsust hakati levitama sotsiaalmeedias ning mõned õppurid süüdistasid teda diktaatorlikkuses ja täiesti vales lähenemises.

Reegel kehtib nimelt ka tundidevahelisel ajal ja isegi telefonivestlustele, mida õpilased peavad vanematega siis, kui on teiste kuuldekauguses. Erandiks on vaid inglise, hispaania, prantsuse ja itaalia keele tunnid.

Kooli nõukogu juht Martin Göbel tunnistas, et direktori teade oli mitmetimõistetav ja mitte hästi formuleeritud, samas kinnitas ta selle mõtet. Göbeli sõnul oli keelu ajendiks tüli albaanlasest õppuri ja makedoonlasest koristaja vahel.

Vaidluse järel arvas türgi keelt emakeelena rääkiv õppur, et teda on solvatud ja kaebas direktorile. «Direktriss tundis, et see on võimalus meenutada kõigile, et kooli ametlik keel on saksa keel,» märkis Göbel. Nõukogu juhi sõnul polnud direktrissi teadaanne mitte keeld, vaid mõeldud meenutusena sellest, et segadus keeltega võib viia arusaamatusteni.

Göbel lisas, et õpilased võivad väljaspool tunde omavahel rääkida nendes keeltes, milles tahavad, kultuurilise sidususega neil probleeme pole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles