Türgi võrdles kõnelusi Assadiga Hitlerile käe ulatamisega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria president Bashar al-Assad.
Süüria president Bashar al-Assad. Foto: SCANPIX

Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu ütles täna, et kõnelused Süüria presidendi president Bashar al-Assadiga võrduksid käe ulatamisega Adolf Hitlerile.

«Kui istuda pärast kõiki veresaunu ja keemiarünnakuid laua taha ja Assadil kätt suruda, siis ei kao see käsi kunagi ajaloost,» ütles peaminister kohtumisel valitseva AKP parlamendisaadikutega.

Davutoğlu võrdles Süüria presidenti Hitleri, endise Serbia presidendi Slobodan Miloševiči, endise Bosnia serblaste juhi Radovan Karadzići ja Iraagi kukutatud diktaatori Saddam Husseiniga.

«Pole mingit vahet, kas suruda kätt Hitleril, Miloševićil, Saddamil või Assadil,» ütles Türgi valitsusjuht.

USA välisminister John Kerry ütles nädalavahetusel intervjuus, et rahu saavutamiseks Süürias peab Washington Assadiga läbi rääkima.

Neli aastat kestnud Süüria kodusõjas on opositsiooniväed nõudnud pidevalt president Assadi tagasiastumist ning sama on teinud ka mitmed välisriigid. Assadil on siiski õnnestunud siiani võimul püsida ning nagu näha ka Kerry väljaütlemistest, on üha enam hakatud mõtlema sellele, et kurnava sõja lõpetamiseks võib olla vajalik arvestada tema jätkuva olemasoluga.

Süüria mõõdukas opositsioon, mida esindab Süüria rahvuskoalitsioon, on seni kinnitanud, et mingit lahendust ei saa olla, kuni võimul on Assad.

Süüria kodusõjas on hukkunud üle 215 000 inimese, ent peaaegu sama palju inimesi on sõja-aastatel peetud kinni riigi vanglates. Süüria Inimõiguste Vaatluskeskuse teatel on 2011. aasta märtsist alates valitseva režiimi vanglates surnuks piinatud ligi 13 000 inimest. Veel 20 000 vahistatut on jäänud teadmata kadunuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles