Malis hukkus kopteriõnnetuses kaks Hollandi rahuvalvajat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO rahuvalvajad. Pilt on illustratiivne.
ÜRO rahuvalvajad. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Mali põhjaosas hukkus teisipäeval kaks hollandlasest ÜRO rahuvalvajat, kui nende kopter alla kukkus, teatasid kohalikud ametnikud ja maailmaorganisatsiooni allikad.

ÜRO missioonil MINUSMA osalev kopter kukkus alla umbes 20 kilomeetri kaugusel Gaost, ütles linna lennujaama ametnik, lisades, et kaks inimest sai surmavaid vigastusi.

«Üks meie lennumasin kukkus alla. Kopteris olnud kaks inimest hukkusid,» kinnitas vahejuhtumit MINUSMA allikas, lisades, et hukkunud olid hollandlased.

Hollandi relvajõudude ülemjuhataja kindral Tom Middendorp ütles, et üks hollandlasest rahuvalvaja elas kopteriõnnetuse üle, ent suri hiljem haiglas.

«Holland on sellest kohutavast õnnetusest ja kahe hollandlasest sõduri surmast rabatud,» ütles peaminister Mark Rutte rahvusringhäälingule NOS.

MINUSMA-l on umbes 11 000 rahuvalvajat Malis, neist umbes 450 on Hollandist.

Holland on missioonile saatnud ka neli Apache-tüüpi helikopterit ning kolm kopterit Chinook.

Rutte sõnul täidavad Hollandi sõdurit Malis tähtsat ülesannet. «See on ohtlik töö,» sõnas ta.

Alates 2013. aastast on surma saanud üle 40 MINUSMA rahuvalvaja, mistõttu peetakse seda ÜRO kõige ohtlikumaks missiooniks maailmas.

Mali kriis sai alguse 2012. aasta jaanuaris, kui tuareegid alustasid mässu iseseisvuse saavutamiseks riigi põhjaosas. Nad võitsid lahingutes Mali relvajõude, mis viis putšini Bamakos. Seda kasutasid omakorda ära islamistid, kes lõid endised liitlased tuareegid põgenema ja vallutasid olulised linnad Põhja-Malis, kus alustasid muu hulgas hindamatute ajaloo- ja kultuuriväärtuste hävitamist.

Prantsusmaa alustas 2013. aasta jaanuaris Malis  sõjalist operatsiooni, tõrjudes koos valitsusvägedega terrorivõrgustikuga Al-Qaeda seotud islamistid riigi põhjaosa kõrbelinnadest välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles