Palestiina iseseisvuse välistanud Netanyahu võitis valimised

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Netanyahu ja tema naine Sara rõõmustasid valimisvõidu üle Likudi Tel Avivi peakontoris.
Netanyahu ja tema naine Sara rõõmustasid valimisvõidu üle Likudi Tel Avivi peakontoris. Foto: SCANPIX

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu erakond Likud on kohaliku meedia võitnud Iisraeli valimised ning saavutanud 120-liikmelises knessetis 30 kohta. Sedapuhku on võit üllatuslik, sest viimased küsitlustulemused ennustasid nappi edu Sionistlikule liidule.

Pärast 99,5 protsendi häälte kokkulugemist on Likud Iisraeli meedia andmeil võitnud 120-kohalises knessetis 30 ja Isaac Herzogi opositsiooniline Sionistlik Liit 24 kohta.

Likud teatas oma avalduses Netanyahu kavatsusest moodustada mõne nädala jooksul uus valitsus. Läbirääkimised asundustegevust pooldava Juudi Kodu ja usuparteidega on juba alanud.

Võtmepositsioonil uue valitsuse moodustamise osas on endise Likudi liikme Moshe Kahloni juhitav tsentristlik Kulanu, mis võitis parlamendis kümme kohta ning kelle toetus kas Netanyahule või vasaktsentristlikule opositsioonile võib osutuda otsustavaks.

Lävepakuküsitluste kohaselt said Netanyahu valitsev parempoolne Likud ja Isaac Herzogi opositsiooniline vasaktsentristlik Sionistlik Liit parlamendis võrdselt 27 kohta – tegemist olnuks vasaktsentristide jaoks viimase 20 aasta parima tulemusega. 13 kohta saavutas küsitluse andmetel Araablaste Ühendnimekiri ning neljanda tulemuse tegi valimistel tsentristlik Yesh Atid 11-12 kohaga.

Sionistliku Liidu juht Isaac Herzog ja Tzipi Livni tänasid valijaid suure toetuse eest.   Foto:Scanpix
Sionistliku Liidu juht Isaac Herzog ja Tzipi Livni tänasid valijaid suure toetuse eest.   Foto:Scanpix Foto: HEIDI LEVINE/SIPA/HEIDI LEVINE/SIPA

Netanyahu kuulutas juba lävepakuküsitluste tulemuste avaldamise järel valimisvõitu – võrdne seis poleks tähendanud, et Sionistlik liit saab otsustusõiguse.

«Vastu kõiki ootusi: suur võit Likudi jaoks. Tähtis võit iisraeli rahvale,» kuulutas Netanyahu suhtlusvõrgustikus Twitter.

«Nüüd peame moodustama tugeva ja stabiilse valitsuse,» ütles peaminister rõõmustavatele toetajatele Tel Avivis kampaania peakorteris.

Herzog keeldub valimiskaotust tunnistamast. «Kõik on endiselt lahtine. Kavatsen teha iga jõupingutuse Iisraelis tõelise sotsiaalse valitsuse moodustamiseks,» ütles Herzog Tel Avivis aktivistidele.

Hääleõigus oli 5,8 miljonil inimesel. Valimisaktiivsus ulatus 71,8 protsendini, 2013. aastal oli see 67,8.

Valimiseelsed küsitlused näitasid Likudile kuni neli knessetikohta vähem, mistõttu on võrdse tulemuse näol tegemist Likudi oodatust parema tulemusega.

Netanyahul on seega kõik võimalused moodustada knessetis koalitsioon rahvuslaste ja usuparteidega.

Iisraeli valimisüsteem ei taga valitsuse moodustamise ülesannet suurima kohtade arvuga partei või nimekirja juhile, vaid poliitikule, kellel on parimad väljavaated elujõuline koalitsioonivalitsus moodustada.

«Netanyahu sai sellega hakkama. Tal õnnestus viimasel ringil konkurent kätte saada,» ütles Jeruusalemma Heebrea ülikooli konstitutsiooniõiguse ekspert Claude Klein. «Ta võib moodustada parempoolse valitsuse usuparteide ja Yisrael Beitenuga või rahvusliku ühtsuse valitsuse (Sionistliku Liidu juhi Isaac) Herzogiga.»

Iisraeli Demokraatia Instituudi president Yohanan Plesner ütles, et vaatamata Netanyahu tähelepanuväärsele tulemusele, ei ole lõpptulemus endiselt selge ning vasaktsentristlikud parteid koguvad knessetis ilmselt 57 kohta parempoolsete erakondade ja usuparteide 54 vastu.

«Keskel on Kahlon, kes ei ole kummalegi leerile toetust avaldanud. Temast saab kaalukeel ja uue valitsuse koosseis sõltub tema otsusest,» sõnas Plesner.

Sionistlik Liit koondab Herzogi Tööparteid ja endise justiitsministri Tzipi Livni liberaalset erakonda Hatnuah.

Sionistliku Liidu potentsiaalsed liitlased on Araablaste Ühendnimekiri, Yesh Atid ja vasakpoolne Meretz.

Sellest seisukohast on Netanyahu Herzogi suhtes eelisseisundis. Likudi loomulikud liitlased on paremäärmuslik Juudi Kodu, konservatiivne Yisrael Beitenu, ultraortodokssed Shas ja Ühendatud Toorajudaism ning paremäärmuslik usupartei Yahad.

Neil peaks imponeerima ka Netanyahu lubadus, et tema ametiajal ei tule mingit Palestiina riiki ja laiendatakse selle vältimiseks ka juudiasundusi. Sionistlik Liit seevastu kinnitas, et toetab kahe riigi lahendust ja soovib parandada suhteid nii palestiinlaste kui rahvusvahelise kogukonnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles