USA veterani süüdistatakse Islamiriigi äärmuslaste toetamises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannist pärit džihadist Mohammed Emwazi ehk Džihaadi-John Islamiriigi videos.
Suurbritannist pärit džihadist Mohammed Emwazi ehk Džihaadi-John Islamiriigi videos. Foto: SCANPIX

USA õhujõudude veteranile esitati süüdistus püüdes liituda Islamiriigi äärmuslaslastega. 

47-aastane New Jersey osariigist pärit Tairod Nathan Webster Pugh püüdis süüdistuse kohaselt reisida Süüriasse ning liituda äämuslastega, kirjutab BBC.

Kohtudokumentide andmetel reisis ta 10. jaanuaril oma toonasest elukohast Egiptuses Türki, et minna sealt edasi Süüriasse, ent ta peeti Istanbuli lennujaamas kinni.

Prokuratuuri teatel elas ja töötas ta enne arreteerimist üle aasta Lähis-Idas.

Pugh on USAs sündinud ja kasvanud Ühendriikide kodanik. Ta teenis USA õhuväes lennuseadmete mehhaanikuna. Pärast sõjaväset lahkumist tegi ta sama tööd mitmetes erinevates firmades USAs ja Lähis-Idas. 

Türgi võimud küsitlesid teda riiki saabumisel ning pidasid ta kinni. Pugh ei lubanud võimudel oma arvutit uurida ning ta pandi juba samal päeval uuesti lennukile ja saadeti tagasi Egiptusesse, kus ta võeti vahi alla.

Egiptuse korrakaitsjad leidsid meest läbi otsides, et temaga kaasas olnud elektroonika paistab olevat tahtlikult kahjustatud. Tema mobiiltelefonist leiti mitmeid pilte lennukitest ja nende osadest ning üks ka automaatrelvast.

Kui mehele öeldi, et ta saadetakse USAsse, palus ta saata end mõnda Lähis-Ida riiki, tuues põhjenduseks, et Ühendriikidele ei meeldi mustanahalised moslemid.

Pughi abikaasa rääkis võimudele, et mees on väljendanud soovi reisida Palestiinasse ja ühineda džihaadiga.

USA võimud teatasid, et leidsid mehe arvutist kirja, kus ta selgitab naisele, et tahab luua ja kaitsta «Islami ühendriike». Arvutist leiti ka üle 100 džihadistliku propagandavideo ja kaart, kuhu oli märgitud võimalikud piiriületuskohad Türgi ja Süüria vahel.

Süüdimõistmise korral ootab meest USAs kuni 35 aasta pikkune vanglakaristus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles