Meeleavaldus Euroopa Keskpanga hoone avamisel muutus vägivaldseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saksamaal Frankfurdis avatakse täna kell 11 pidulikult Euroopa Keskpanga (EKP) uus peahoone, mille eel puhkesid kapitalismivastaste vägivaldsed meeleavaldused: süüdatud on autosid, purustatud on aknaid ja politseinike pihta on heidetud kive.

Seitse politseiautot on põlema pandud ja kaht politseinikku haavatud, teatas Saksa politsei pressiesindaja, kelle sõnul on meeleavaldajad väga agressiivsed ja vägivaldsed. Politsei on meeleavaldajate laialiajamiseks kasutanud veekahureid, et peletada neid EKP uue, 1,3 miljardit eurot maksma läinud peahoone turvatsoonist eemale.

Meeleavaldajate seas on Kreeka Syriza ja Hispaania Podemose esindajaid. Meeleavaldusele registreerus üle 10 000 inimese.

«Me võitleme demokraatliku ja sotsiaalse Euroopa eest,» ütles kapitalismivastase liikumise Attac esindaja Roland Süss.

EKP president Mario Draghi on kell 11 algavale peakontori pidulikule avamisele kutsunud sadakond külalist.

Tegemist on ligi 200 meetri kõrguse pilvelõhkujaga, mis läks kavandatust 450 miljonit eurot rohkem maksma.

Euroopa Keskpanga uue hoone projekti autor on Viini arhitektuuribüroo COOP HIMMELB(L)AU. Kuna Frankfurdi panganduskvartalis sobiva suurusega krunti enam ei leidunud, siis otsustati Euroopa Keskpanga uus hoone püstitada linna idaossa, kus varem asus 220 meetri pikkune ja 50 meetri laiune vana turuhoone, milles kuni 2004. aastani kaubeldi puu- ja juurviljaga.

Kõrghoonel on kaks kontoriruume mahutavat hulknurkset torni, mida ühendab aatrium. Üks torn on 43- ja teine 45-korruseline. Arhitekt Wolf Prixi sõnul peab uus uhke hoone näitama, et Euroopa Keskpank on Euroopa Liidu tähtis institutsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles