Ville Niinistö: Soome kasvav sõltuvus Venemaast on tõsine viga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rohelise Liidu esimees Ville Niinistö
Rohelise Liidu esimees Ville Niinistö Foto: Toomas Huik

Soome Rohelise Liidu esimees Ville Niinistö kritiseeris Soome kasvavat sõltuvust Venemaast, mida ta võrdles soometumisega.

Endise keskkonnaministri sõnul jätab teiste erakondade energiapoliitika tuumaenergiale vastu seisvatele rohelistele vähe manööverdamisruumi. «Valitsus lubas meile ja elanikkonnale, et investeerib taastuvenergiasse ja energiatõhususse,» ütles Niinistö, kelle sõnul oleks see loonud uusi töökohti ja avanud Soome jaoks eksporditurge. «Kui ülejäänud valitsus selle vastu asus, ei jäänud meil üle muud, kui näidata, et peame oma lubadusest kinni.»

Sellega viitas Niinistö asjaolule, et rohelised kuulusid kuni viieliikmelisse valitsusliitu kuni 2014. aasta sügiseni, mil erakond lahkus peaminister Alexander Stubbi juhitavast koalitsioonist. Põhjuseks oli ülejäänud valitsuspartnerite otsus anda luba Hanhikivi tuumaelektrijaama ehitamiseks Pyhäjokisse.

Hanhikivi tuumaelektrijaama ehitav energiafirma Fennovoima kuulub osaliselt aga Vene riigifirmale Rosatom. Sellele kuulub 34-protsendiline aktsiapakk, mis võimaldab blokeerida kõik sobimatud otsused. Teine suurosanik Fennovoimas on Voimaosakeyhitiö SF, mille enamik aktsiaid kuulub Soome väikeaktsionäridele, kuid 34-protsendiline kontrollpakett Rosatomile. Nii on Rosatomil tegelik kontroll Hanhikivi tuumajaama projektis.

Niinistö sõnul on Soome ülejäänud erakondade energiapoliitika väga konservatiive. «Nad edendavad endiselt tsentraliseeritud vanamoodsat tuumaenergiat ja energiasüsteemi, mis on sõltuvuse tõttu Venemaast haavatav,» märkis Niinistö, kelle sõnul ei mõista ta samme, mis suurendavad veelgi Soome sõltuvust Venemaast.

«Teised parteid klammerduvad mingile veidrale ja vanamoodsale me-ei-räägi-keerulistest-küsimustest poliitikale, mis on väga sarnane soometumisele, mida me nägime 1970ndatel,» jätkas Niinistö. «Ma arvan, et Soome sõltuvuse suurenemine Venemaast praegusel hetkel on väga tõsine viga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles