Venemaa saadab Kaliningradi sõjalennukeid ja rakette

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raketikompleks Iskander Punasel väljakul.
Raketikompleks Iskander Punasel väljakul. Foto: SCANPIX

Venemaa kaitsministeeriumi allikad kinnitasid meediaettevõttele Sputnik News, et Kaliningradi paigutatakse uued hävitajate ja pommituslennukite eskadrillid.

Balti regiooni maavägesid tugevdatakse ühtlasi raketipatareidega Iskander. Iskanderid viiakse Kaliningradi laevadega. Sputnik Newsi allika kohaselt on relvastuse lisamine seotud ka armee lahinguvalmiduse kontrolliga.

Venemaa on ka varem rääkinud Iskanderite toomisest Kaliningradi.

USA suursaadik Poolas Stephen Mull ütles alles käesoleva nädala alguses, et on oluline näidata Venemaale NATO liitlaste valmidust üksteist kaitsta, eriti ohtu kujutava Moskva otsuse valguses paigutada Kaliningradi oblastisse raketipatareid Iskander-M. Mull nimetas Poola reageeringut Ukraina kriisile kaitsvaks, lisades, et Venemaa otsus paigutada Kaliningradi raketipatareid kujutab endast ohtu.

Euroopa linnadele sihitud Vene raketid olid element külmas sõjas, märkis Ühendriikide diplomaat. NATO reaktsioon toona oli samasugune nagu praegu - valmisolek kaitsta vajadusel liitlasi. See tähendas rakettide paigutamist, meenutas Mull.

USA suursaadiku sõnul jätkub surve Venemaale läbi sanktsioonide. «Probleemile puudub sõjaline lahendus. See peab olema diplomaatiline,» rõhutas diplomaat.

Märtsi lõpus saabub Poolasse raketipatarei Patriot, ütles saadik. Ühendriigid kavatsevad harjutada osana NATO missioonist Atlantic Resolve Patrioti kiirkorras Poola paigutamist, lisas ta.

Baltimaades õhuturbemissiooni teostavad Itaalia hävitajad Typhoon tõusid ööl vastu eilset Šiauliaist õhku, et saata 11 Vene hävituslennukit, mis lendasid emamaalt Kaliningradi oblastisse.

Kaliningradi oblastisse.

«Hilisõhtul, umbes kell pool kaksteist, tõusid NATO hävitajad õhku ja lennukid tuvastati. Tuvastati kaks transpordilennukit An-26, üks transpordilennuk An-12 ja veel kaheksast lennukist koosnenud grupp, mille hulgas olid Su-27 ja Su-34 hävitajad,» teatas Leedu kaitseministeeriumi avalike suhete osakond kolmapäeval BNS-ile.

Ministeeriumi esindajate sõnul olid Vene lennukitel transponderid välja lülitatud, nende lennuplaane polnud esitatud ning nad keeldusid sidet pidamast.

Venemaa teatas sel nädalal oma relvajõudude lahinguvalmiduse kontrollist mõnedes riigi piirkondades, kaasa arvatud Kaliningradi oblastis, kuhu õppuste ajaks toimetati hävituslennukeid, pommitajaid ja operatiivtaktikalisi raketikomplekse Iskander.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles