Jeemen piirab kokkupõrgete tõttu lennuliiklust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Relvastatud mässuline Adenis.
Relvastatud mässuline Adenis. Foto: SCANPIX

Jeemeni lõunaosas asuvas Adenis peatati täna hommikul president Abedrabbo Mansour Hadi toetajate ja vastaste kokkupõrgete tõttu linna suunduv lennuliiklus, ütles lennujaamaallikas.

Kokkupõrgetes sai surma viis ja viga 13 inimest, ütlesid julgeolekuallikad. Hadile lojaalsed väed kaitsevad lennujaama mässulise ohvitseri juhitud eriüksuslaste rünnakute eest.

«Lennuliiklus Adeni lennujaamas peatati ja lennud tühistati,» ütles allikas AFP-le pärast kokkupõrkeid mässulise ohvitseri juhitud eriüksuslaste ning presidendi toetajate vahel.

Hadi põgenes veebruaris pealinnast Sanaast, mille on hõivanud šiiamässuliste Huthi rühmitus, riigi lõunaosa tähtsamasse linna Adenisse, kuulutades selle Jeemeni pealinnaks.

Adeni vastaseid juhib endisele presidendile Ali Abdullah Salehile lojaalne politsei brigaadikindral Abdul-Hafez al-Saqqaf. 

Talle alluvad sõdurid hõivasid Adeni rahvusvahelise lennujaama ühe sektsiooni, vallandades kokkupõrked julgeolekujõududega, kes vastasid neile soomusmasinate tulega. Kokkupõrked tõid kaasa lennujaama sulgemise.

Kairosse suunduma pidanud lend tühistati viimasel hetkel ning reisijad pidi naasma lennujaama terminalihoonesse.

Kokkupõrgete ägenedes saadeti kesklinnast lennujaama tankide ja soomusmasinate konvoi, ütlesid julgeolekuametnikud.

Saleh kukutat pärast 2011. aasta rahvaülestõusu.

Kui Adeni lennujaam peaks Salehi lojalistide kätte langema, süvendaks see Hadi isolatsiooni.

Lisaks julgeolekujõududega lennujaamas võitlevatele sõduritele on Salehile lojaalsed ka kaks armeeüksust Adeni linnas.

Huthid kontrollivad suuremat osa Jeemeni põhjaosast, kuid Aden ning mitmed sunniitlikud lõunaprovintsid on lojaalsed kukutatud valitsusele. 

Mässulised saatsid 6. veebruaril laiali valitsuse ja parlamendi, asendades selle presidendinõukoguga.

Jeemeni poliitilised jõud moodustasid eelmisel nädalal riigipäästebloki võitlemaks šiiamässuliste vastu, ühtlasi soovitakse taastada keskvõimu ja üles ehitada nõrgestatud julgeolekujõud.

Blokk koondab sunniitlikke ja sektantlikke erakondi noorteorganisatsioone, hõimualliansse ning riigi lõunapoolsetele kubernerkondadele suuremat autonoomiat soovivat Lõunaliikumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles