Leedu tugevdas Vene ajateenijate rongi tõttu kahes jaamas julgeolekumeetmeid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene ajateenijad Sotšis vannet andmas.
Vene ajateenijad Sotšis vannet andmas. Foto: SCANPIX

Leedus tugevdati julgeolekumeetmeid Vilniuse ja lähedalasuva Naujoji Vilnia raudteejaamades vastuseks informatsioonile, et Venemaa võib viia äsja väeteenistusse võetud sõdureid Leedu kaudu Kaliningradi oblastisse, teatas veebiuudiste portaal lrytas.lt.

Leedu kaitseministri Juozas Olekase sõnul kõnealust rongi inspekteeriti ja selgus, et selle pardal olid mereväekolledži tudengid, mitte äsja väeteenistusse võetud sõdurid.

Neil lubati reisi jätkata, lisas kaitseminister.

«Vaatame alati üpris ettevaatlikult üle, kes rongile lähevad. Meil on (Venemaaga) transiidileping ning see piirab läbi liikuvate sõdurite hulka. Oli signaal, et mitmed noored inimesed lähevad ning oli kahtlus, et ehk reisivad nendega ka sõdurid,» selgitas ta.

«Sellistel juhtudel üldiselt rong peatatakse, sõdurid võetakse rongilt maha ja viiakse Venemaale tagasi. Meil on selliseid juhtumeid varem olnud. Praegusel juhul olid nad mereväekolledži tudengid ning neil lubati edasi liikuda,» sõnas Olekas.

Olemasolevat transiidilepet ei rikutud, lisas ta.

Vilniuse rongijaama saabunud rongi inspekteeris hulk Vilniuse politseinikke ja piirivalvureid. Inspektsiooni lõppedes väljus rong Kaliningradi suunas õigeaegselt.

Informatsiooni kinnitas ka Leedu piirivalve pressiesindaja Rokas Pukinskas.

«Välisministeeriumi konsulaarasjade osakond sai informatsiooni, et sellele rongile läheb palju kohustusliku ajateenistuse eas mehi. Seetõttu tuli julgeolekut tugevdada,» ütles Pukinskas.

«Meie ametnikud inspekteerisid rongi, kuid kõikidel reisijatel olid kehtivad dokumendid ja viisad. Meil polnud nendega probleeme ja me ei saa neil peatada meie territooriumi läbimist,» sõnas ta.

Venemaa alustas esmaspäeval relvajõudude valmisoleku proovilepanekuks õppusi, sealhulgas ka Kaliningradis, ning liigutasid selleks perioodiks enklaavi hävituslennukeid, pommitajaid ja raketisüsteeme Iskander.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles