Venemaa kritiseeris USA soomukite paigutamist Ida-Euroopasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abrams-tüüpi Ühendriikide tank esmaspäeval Riia sadamas.
Abrams-tüüpi Ühendriikide tank esmaspäeval Riia sadamas. Foto: SCANPIX

USA otsus paigutada soomusmasinad NATO idatiivale, millest teatas 17. märtsil USA Euroopa vägede komandör Ben Hodges, on vastuolus NATO-Vene alusleppega, ütles Vene välisministeerium.

«Me tahaksime tuletada NATO-le meelde tema kohustusi johtuvalt NATO-Vene alusleppest, mis ütleb, et märkimisväärseid lahingvägesid ei paigutata alaliselt uute liikmesriikide territooriumile, see tähendab Ida-Euroopa riikidesse, millest Ben Hodges räägib,» teatas välisministeeriumi info- ja pressiosakond kindrali avaldust kommenteerides.

«Meie hinnangul annab USA soomukite alaline paigutamine NATO idatiivale tema nimetatud koguses põhjuse seada kahtluse alla NATO kohustuste täitmise,» lisati teates.

«Kui alusleppe põhimõtete saboteerimine on USA jaoks samuti normaalne, tähendab see, et Washington eirab avalikult Euroopa julgeolekuhuve ning püüab sõjalist ja poliitilist olukorda destabiliseerida,» seisis Vene välisministeeriumi kommentaaris.

Samas avaldatakse lootust, et Euroopa taipab, missugust ohtu USA kindralite soovitus endas kätkeb ja valib lähenemise, mis välistab Venemaa ja NATO sõjalise vastasseisu võimaluse.

Hodges ütles, et USA väegruppe Ida-Euroopa riikides suurendatakse lähitulevikus operatsiooni Atlantic Resolve raames. Ühendriikide soomusmasinate - Abrams-tankide ja lahingmasinate Bradley - arv tõuseb 60-lt 220-le.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles