Lubage tutvustada – positiivne okupandikuvand

Liisa Tagel
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Video autorid kasutavad sageli absurdseid kaadreid - siin selgitatakse näiteks, kuidas Euroopa täidab USA vandenõud ja Venemaa võitleb neile vastu.
Video autorid kasutavad sageli absurdseid kaadreid - siin selgitatakse näiteks, kuidas Euroopa täidab USA vandenõud ja Venemaa võitleb neile vastu. Foto: Kuvatõmmis videost

«Ma olen Vene okupant, see on minu elukutse. See on ajalooliselt nii olnud,» algab arvutimängu ilmega video, kus vaatajaid tervitab Kalašnikovi automaadiga mees ja millest saab kähku teada täpselt sedasama, mida väitis juba Nõukogude Liit.

Nimelt seda, et okupeerimine oli tegelikult heaolu ja õitsengu toomine muidu mahajäänud maanurkadesse. Pribaltika põldude asemele rajati tehaseid ja elektrijaamu ning seal toodeti tipptasemel elektroonikat, autosid ja parfüüme. Kohe kui okupant lahkuma sunniti, jäid maha riigid, mille elanikud müüvad nüüd vaid sprotte ja küürivad eurooplaste tualette.

Samasuguse õitsengu olevat venelased toonud ka Kesk-Aasiasse ja loomulikult Ukrainasse – nüüd ei ole sellest midagi järel. Ühest on saanud USAst sõltuv narkokaubanduse sõlmpunkt ja teisest sõjatanner.

Videotes meenutatakse isegi Napoleoni peatamist ja loomulikult ka suurt võitu Hitleri üle. «Ma olen Vene okupant ja olen tüdinenud selle pärast vabandamisest,» teatab teksti lugev sügav hääl peagi. «Ma ehitan rahu. Aga ma tean kõigist paremini, kuidas võidelda,» lõpetab hääl video ähvardusega, pärast seda kui on teatatud, et lääne vabadused on silmakirjalikud ja demokraatia mädanev.

Videokeskkonnas Youtube on see veebruari lõpus üles riputatud video kogunud viis miljonit ja 600 000 vaatajat ning väidetavalt on selle internetti üles riputanud entusiastlik Vene noormees, kes tahab lihtsalt maailmale Venemaa tegelikku olemust selgitada ja teeb seda subtiitrite abil 13 keeles. Venemaal on videot oma kontol sotsiaalvõrgustikus Twitter jaganud isegi asepeaminister Dmitri Rogozin, kinnitades sealjuures, et ka tema on Vene okupant. Sama kasutaja on üles riputanud veel «ammendava» selgituse Ukraina sõjast – loomulikult räägitakse USA suurest vandenõust.

Konto väidetav omanik on 29-aastane graafiline disainer Jevgeni Jurov, kes elab Novosibirskis. Uudisteagentuur AFP võttis mehega ühendust ja sai e-kirja teel tehtud intervjuus vastuseks, et enne Maidani Kiievis ei hoolinud ta poliitikast, nüüd aga tunneb, et peab selgitama maailmale, mis tegelikult toimub. Samasisulisi kommentaare on ta jaganud veel paljudele väljaannetele. Lisaks kinnitab Jurov muidugi, et ta ei ole kuidagi Kremliga seotud.

Sellist Jurovit ei ole olemas. Noormehe mõtles välja suhtekorraldusfirma My Duck’s Vision, mis on spetsialiseerunud ülipopulaarsete netivideote valmistamisele ja nende töödega tutvudes torkab kohe silma sarnasus väidetava Jurovi lugudega.

Firma ei salga, et Jurov on väljamõeldis, ja selle kunstiline juht Juri Detjarev kinnitab, et nad on juba üle viie aasta loonud Vene propagandavideoid. «Vene okupant» on nende seni kõige edukam video ja selle tellijateks on Degtjarevi sõnul valitsevale erakonnale lähedalseisvad isikud, kelle nimesid ta ei avalda. Austraalia meediakontsernile Fairfax väitis ta aga, et tellijaks oli Vene õigeusu kirik. 

«See on uus Vene propagandarelv ja propaganda töötab alati paremini siis, kui see paistab kellegi spontaanse teona,» võtab Degtjarev kokku kampaania edu saladuse. Sealjuures väidab mees, et nende firma videos esitatud ideed ei toeta, nende jaoks oli see lihtsalt tellimus.

Video juurde postitatud vaatajate kommentaaridest võib välja lugeda, et näidatud ideedel toetajatest puudust ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles