Iraani presidendi sõnul ei ole tuumakõnelustel lahendamatuid küsimusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hassan Rouhani
Hassan Rouhani Foto: SCANPIX

Iraani president Hassan Rouhani ütles täna, et ehkki tuumakõnelustel kuue suurriigiga on endiselt erimeelsusi, ei ole ühtki küsimust, mida ei oleks võimalik lahendada.

«Usun, et kokkulepe on võimalik. Ei ole midagi, mille lahendamine oleks võimatu. Teine osapool peab selleks lõpliku otsuse langetama,» tsiteeris ametlik uudisteagentuur IRNA islamivabariigi presidendi sõnu.

Iraan ja USA pidasid esmaspäevast reedeni Šveitsis Lausanne'is tuumakõneluste järjekordse vooru, kus tehti väidetavalt edusamme, ent püsiva leppeni veel ei jõutud.

«Selles läbirääkimistevoorus esines mõnedes küsimustes erimeelsusi. Siiski jõuti ühispositsioonidele, mis võivad saada lõpliku leppe vundamendiks. Paraku on mõned erimeelsused jätkuvalt lahenduseta,» lausus Rouhani.

Ühendriikide välisminister John Kerry arutab täna Londonis oma Briti, Prantsuse ja Saksa kolleegide tuumakõneluste hetkeseisu.

Läbirääkimiste järgmine voor toimub uuel nädalal, Iraani ametiisikute sõnul kas kolmapäeval või neljapäeval.

Iraani ja kuue suurriigi (USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Venemaa, Hiina, Saksamaa) tuumakõnelustel on püsiva tuumaleppe sõlmimise tähtaeg 31. märts.

USA president Barack Obama kutsus neljapäeval iraanlasi uue aasta Nowruzi saabumise puhul tehtud pöördumises «haarama ajaloolisest võimalusest liikuda säravama tuleviku poole».

Iraani välisminister Mohammad Javad Zarif vastas sellele, et lääneriigid on need, kes peavad järele andma. «Iraanlased on juba oma valiku teinud: pidada väärikalt läbirääkimisi. On viimane aeg, et USA ja selle liitlased teeksid valiku: surve või kokkulepe,» sõnas Zarif suhtlusvõrgustikus Twitter.

Teheran nõustus 2013. aasta novembris allkirjastatud ajutise leppega vastutasuks sanktsioonide leevendamise eest rangete piirangutega oma tuumaprogrammile. Kaht tähtaega alalise lepingu sõlmimiseks on tulnud pikendada.

Islamivabariigi ja P5+1 riikide vahel 2013. aasta lõpus sõlmitud vahekokkulepe jääb kõneluste jätkumise ajaks jõusse ning Teherani külmutatud varasid vabastatakse 700 miljoni dollari ulatuses kuus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles