USA: Venemaa vetod Süüria osas raskendavad ÜRO tööd

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria valitsusväe sõdurid.
Süüria valitsusväe sõdurid. Foto: SCANPIX

USA suursaadik ÜROs Samantha Power kritiseeris eile Venemaa vetosid Süüria valitsuse vastutusele võtmisele, öeldes, et need on raskendanud ÜRO Julgeolekunõukogu tegutsemist rahu taastamiseks ning on julgustanud president Bashar al-Assadit «tegema peaaegu kõike, mida tahab».

Power ütles lühiintervjuus AP-le, et Süüria kodusõda jätkub seetõttu, et Julgeolekunõukogu ei suuda veenda Venemaad Assadile survet avaldama. «Venemaa ei ole valmis astuma samme, mida meie peame hädavajalikuks.»

Süüria konfliktis algas viies aasta ning ÜRO Julgeolekunõukogu on tihti süüdistatud süüria rahva abita jätmises.

Poweri sõnul peavad julgeolekunõukogu liikmed pingutama järgmise eesmärgi nimel: leidma viisi süü omistamiseks jätkuvate keemiarelvade kasutamise juhtumite eest süüria tsiviilelanike vastu.

ÜRO-l ja Keemiarelvade Keelustamise Organisatsioonil (OPCW) puudub mandaat selliste süüdistuste esitamiseks.

Ühendriikide suursaadik kinnitas Assadist rääkides, et «tema päev tuleb», manitsedes samas, et õigusemõistmine võib olla aeglane.

Samas tõdes ta, et Venemaa on asunud varasemast enam rõhutama poliitilise lahenduse vajadust Süüria konfliktile, sest, «mida kauem praegune olukord kestab, seda halvemaks see läheb».

Venemaa võõrustas jaanuari lõpus Süüria valitsuse ja opositsiooni esindajate konsultatsioone. Peatselt oodatakse järjekordseid arutelusid.

Poweri sõnul ei soovi keegi, sealhulgas Venemaa, Süüria muutumist «magnetiks terrorismile».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles