Ukraina president ei välista valimisi Donbassis veel sel aastal

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina president Petro Porošenko
Ukraina president Petro Porošenko Foto: SCANPIX

Ukraina president Petro Porošenko ei välista kohalike valimiste korraldamist Donbassis veel sel aastal.

«See sõltub muidugi väga paljudest asjaoludest, kuid see võib juhtuta juba üsna pea, isegi veel selle aasta jooksul,» ütles Porošenko telekanalile Inter.

Presidendi sõnul saab äsja parlamendis vastuvõetud seaduse kohaselt korraldada omavalitsuste valimisi Donbassi eri rajoonides pärast olukorra stabiliseerumist regioonis ning kõikvõimalike sõjardite ja palgasõdurite lahkumist.

«Valimised saab läbi viia vaid siis, kui lõppeb okupatsioon,» märkis Porošenko.

Ukraina parlament võttis sel nädalal vastu Donbassi eriomavalitsuskorra seaduse.

12. veebruaril Minskis sõlmitud uus relvarahulepe ja selle jõustamise meetmete pakett näevad ette separatistlike piirkondade eristaatuse seaduse vastuvõtmist 2015. aasta jooksul.

Seaduse teksti kohaselt kehtestatakse mässuliste kontrollitud aladel Donetski ja Luganski oblastis «eriomavalitsuskord», mis asetab seal eelisseisundisse vene keele ja võimaldab neile Venemaaga suurema koostöö arendamist.

Kõnealune kord jõustub alles pärast rahvusvaheliste vaatlejate silme all ja Ukraina seadusandlusega kooskõlas peetud valimisi.

Seadus näeb ette eriomavalitsuskorra kehtestamist kolmeks aastaks.

Vene välisminister Sergei Lavrov sõnas laupäeval, et Ukraina juhtkonna avaldused olukorra kohta riigi kaguosas ei sisenda optimismi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles