Allikas: Iraani tuumakõneluste komistuskiviks on ÜRO sanktsioonid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajatolla Ali Khamenei.
Ajatolla Ali Khamenei. Foto: SCANPIX

Iraani tuumakõneluste läbirääkijate ja ekspertide sõnul on hetkel Teherani jaoks läbirääkimiste suurimaks komistuskiviks Iraanile kehtestatud ÜRO sanktsioonid, mille rakendamist alustati 2006. aastal.

Iraan ja kuus suurriiki (USA, Suurbritannia, Prantsusmaa, Venemaa, Hiina, Saksamaa) peavad kõnelusi Iraani tuumaprogrammi asjus ning leppe sõlmimise tähtaeg on 31. märts. Läbirääkimiste järgmine voor toimub uuel nädalal, Iraani ametiisikute sõnul kas kolmapäeval või neljapäeval.

Euroopa riiki esindava läbirääkija sõnul asetab Iraani kõrgeim juht ajatolla Ali Khamenei oma läbirääkijatele «palju survet», et ÜRO «solvavad» sanktsioonid tühistataks mis tahes sõlmitud leppe rakendumise «esimesel päeval».

Iraanlased ütlevad, et see küsimus võib läbirääkimised liiva ajada, sõnas läbirääkija pärast reedel lõppenud ja viis päeva kestnud kõnelusi Šveitsis Lausanne'is.

Ühendriigid rakendasid Iraani vastu esmakordselt sanktsioone 1980. aastail pärast sealset islamirevolutsiooni. Washingtoni sõnul kehtestati meetmed Teherani toimepandud inimõigusterikkumiste ja «terrorismi» toetamise tõttu.

ÜRO rakendas esimesed sanktsioonid Iraanile 2006. aastal pärast 2002.-03. aastal esile kerkinud kahtlusi, et Teheran üritab ehitada tuumarelva. Viimane eitab süüdistust.

Maailmaorganisatsiooni sanktsioonide eesmärgiks oli tõkestada Iraanil tuuma- ja raketiprogrammide jaoks tarvilike tehnoloogiliste vahendite ja materjalide omandamist. Nende sanktsioonide tühistamine on keeruline, sest need põhinevad ÜRO tuumaagentuuri IAEA seisukohal, et nad ei suuda tagada Iraani tuumaprogrammi täielikku rahumeelsust.

IAEA-lt sellise tagatise saamine võib võtta «aastaid», sõnas Euroopa diplomaat ja läbirääkija. Selle tingib osaliselt asjaolu, et Iraani tuumarelvade väljatöötamist puudutav IAEA uurimine hetkel sisuliselt seisab.

2010. aastal kehtestasid USA, Euroopa Liit ja teised Iraanile ühepoolsed sanktsioonid, mille sihtmärgiks oli peamiselt naftaeksport ja pankade ligipääs ülemaailmsele finantssüsteemile. Lääne ametnike sõnul ollakse nõus nende sanktsioonide ajutise peatamise, mitte tühistamisega.

ÜRO Julgeolekunõukogus vetot omav Prantsusmaa ei soovi ÜRO sanktsioonide peamisi osi tühistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles