Venemaal kohtuvad Putini toetuseks Euroopa paremäärmuslased

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa Natsionaaldemokraatliku Partei kõrge liige Udo Voigt.
Saksa Natsionaaldemokraatliku Partei kõrge liige Udo Voigt. Foto: SCANPIX

Venemaal kohtuvad täna president Vladimir Putinile ja Venemaale rahvusvahelise toetuse avaldamiseks Euroopa paremäärmuslike erakondade vastuolulised poliitikud.

Kohtumisel osaleb umbes 150 isikut ligikaudu tosinast Vene ja Euroopa paremäärmuslikust erakonnast ja rühmitusest ajal, mil Moskva üritab väidetavalt tihendada sidemeid Euroopa parempoolsetega.

Istungil kritiseeritakse lääneriikide hoiakuid Ukraina kriisis ja edendatakse «traditsioonilisi väärtusi».

Euroopa paremäärmuslikest rühmitustest on saanud Ukraina kriisi tõttu Vene presidendi Vladimir Putini häälekad toetajad. Kriitikute sõnul müüsid nad omakasu nimel Kremli kuvandi parandamiseks viimasele oma hinge.

Sidemete tihendamise nimel nähakse vaeva hoolimata Moskva väidetest, et soovib töötada vastu «fašismile» Ukrainas.

Suurbritannia paremäärmuslikust Briti Rahvusparteist (BNP) 2014. aastal välja visatud erakonna eksliider Nick Griffin süüdistas Ühendriike Ukraina vastasseisu raskendamises.

Lisaks kirjeldas ta Euroopa Liidu liikmeid USA käpiknukkudena ja ütles, et nad tõmbasid Venemaa ja teised riigid kohutavasse sõtta.

«Näen seda foorumit viisina võitluse surumiseks tagasi liberalismi ja mida meie kutsume modernismi - terves kaasaegses maailmas traditsioonilisi väärtusi hävitava, sealhulgas ristisu - suunas," sõnas Griffin.

«Venemaa kõneleb traditsioonist ja ristiusust ning on väga oluline, et traditsioone austavad inimesed Venemaalt, Euroopast ja Ameerikast ühineksid oma ideede efektiivsemaks esitlemiseks laiemale üldsusele,» lisas Griffin.

«Me ei toeta Ukraina konfliktis Venemaale kehtestatud sanktsioone,» ütles konverentsil osalev Saksa Natsionaaldemokraatliku Partei kõrge liige ja Euroopa Parlamendi saadik Udo Voigt.

«Venemaa ja president Putin on NATO agressiivse poliitikaga silmitsi seistes näidanud üles uskumatut kannatlikkust,» lisas ta.

Pühapäevasel foorumil Peterburis osalevad ka Itaalia parempoolse erakonna Forza Nuova juht Roberto Fiore ja Kreeka neonatsliku Kuldse Koidiku partei liikmed.

Ettevõtmise korraldajate sõnul on foorumi eesmärgiks tugevdada sidemeid Euroopa parempoolsete rühmitustega ja aidata kaasa ühiste eesmärkide kujunemisele.

«See kohtumine on esimene kivi uue rajatava maailma vundamendi suunas, mida oleme kohustatud ehitama,» ütles ürituse organiseerinud Kremlimeelse erakonna Rodina esindaja Fjodor Birjukov.

Opositsioonilised Vene liberaalid mõistsid pühapäevase kohtumise hukka. Istungi toimumispaiga ees avaldasid mitmed inimesed meelt plakatitega «Ei natsidele».

«Mussolini ja Hitleri mantlipärijate vastuvõtmine Venemaal on skandaalne,» ütles üks protestijatest Natalia Gerassimova AFP-le.

Mais toimuvad Venemaal natsi-Saksamaa üle saavutatud võidu 70. aastapäeva pidustused.

Euroopa paremäärmuslikud rühmitused saatsid möödunud aasta novembris inimesi Ukraina idaosas mässuliste aladel toimunud valimisi vaatlema. Lääneriikide valitsused mõistsid valimised hukka.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles