ÜRO: põgenikelaagrites kuritarvitatakse lapsi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sudaani põgeniklapsed Djabali põgenikelaagris Lõuna-Tšaadis.
Sudaani põgeniklapsed Djabali põgenikelaagris Lõuna-Tšaadis. Foto: SCANPIX

ÜRO eriuurija teatas, et põgenikelaagrid on lastele üheks ohtlikumaks kohaks kuhu sõja eest pageda.

Radhika Coomaraswamy poolt esitletud ÜRO inimõiguste nõukogu raportis tuleb selgelt välja, et laste kaitsmine sõjapõgenike laagrites kiratseb, vahendab BBC.

Naise teatel on lapsed tihti põgenikelaagrites seksuaalvägivalla ja relvastatud grupeeringute pealesurutud värbamise ohvriteks. Sudaanis, Tšaadis ja Kongo Demokraatlikus Vabariigis elavad sellistes laagrites mitmed tuhanded lapsed.

Nad on seal, põgenemaks sõjaõuduste eest ning loodavad turvalist pelgupaika leida, kuid lastele pole need laagrid sugugi turvalised.

«Need on ohtlikud kohad, on esimene asi, mida (laagrite külastamisel) märgatakse. Seal kohtab alati lapsi, kes on seksuaalvägivalla ohvriks langenud, kuna nad läksid küttepuid hankima või tualetti,» sõnas Coomaraswamy. «Teiseks on olukordi, kus lapsi värvatakse relvastatud jõukudesse ja seetõttu on paljud neist erinevate mässuliste rühmituste liikmed.»

Sõjapõgenikelaagrid olevat nüüd juba suurimaks mässajate poolseks lapssõdurite värbamise kohaks.

Eriuurija sõnul on taoliste probleemide peamiseks põhjuseks see, et laagritel puuduvad ühtsed standardid.

Mõned laagrid on ÜRO poolt korraldatud, mõned abiorganisatsioonide poolt ning osasid laagreid kontrollib kohalik valitsus. Osades laagrites on koolid, teistes jällegi mitte.

Esimeseks sammuks laste turvalisuse tagamiseks oleks garanteerida, et kõikidele lastele pakutakse vähemalt mingi elementaarne korrapärane haridus, et hoida nad eemal mässumeelsetest ja õpetada võtteid, kuidas tulevikus iseseisvas elus hakkama saada.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles