Venemaa suursaadik ähvardas oma kirjutises Taanit tuumarelvadega

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa lipp
Venemaa lipp Foto: Reuters / Scanpix

Taani väljaanne Jyllands-Posten avaldas möödunud nädalalõpul Taanis resideeruva Venemaa suursaadiku Mihhail Vanini kirjutise, milles ta hoiatab, et Venemaa suunab oma tuumarelvad Taani laevastiku suunas kui Taani osaleb NATO Euroopa integreeritud õhukaitsesüsteemis (NATINADS -NATO Integrated Air Defense System).

Vanini sõnul ei pruugi Taani saada oma käitumise tagajärgedest aru.

Ekspertide sõnul on suursaadiku seisukohavõtt viide selle kohta, et Venemaa on hakanud NATOsse kuuluvaid riike otse ähvardama.

«Kui Taani langetab otsuse minna kaasa USA ja NATO õhutõrjeplaaniga, siis Venemaa suunab oma tuumarelvad Taani laevastiku suunas,» nentis suursaadik oma kirjutises.

Jyllands-Postenis avaldatud Vanini kirjutis tekitas Taanis möödunud nädalalõpul vastureaktsiooni.

Taani välisminister Martin Lidegaard nimetas Vene suursaadiku seisukohavõttu «vastuvõtmatuks» ning «piiri ületamiseks».

«Tähtis on hoida poliitilist tasakaalu. Mitte keegi ei peaks ähvardama nii, nagu seda tegi Vene suursaadik,» kommenteeris Lidegaard.

Taani parlamendisaadikute sõnul oli Vanini kirjutis ähvardav ja hullumeelne.

NATO on juba pikka ega plaaninud rajada Ida-Euroopasse õhutõrjebaase. NATO on rõhutanud, et õhutõrjekilp ei ole mõeldud Venemaa, vaid terroristide ja nendega koostööd tegevate riikide vastu.

NATO 2010. aastal algust tehtud õhukaitsesüsteem peaks käivitatama 2025. aastal ning baasid peaks tulema Poolasse ja Rumeeniasse. NATO õhukaitsesüsteemi peakorter asub Saksamaal Ramsteinis.

Venemaa on teatanud, et ta ei soovi sellist süsteemi oma piiri lähedale.

Venemaa president Vladimir Putin paljastas möödunud nädalal, et Krimmi kriisi ajal oli Venemaa valmis panema tuumarelvad lahinguvalmidusse.

NATINADS on NATO integreeritud õhukaitsesüsteem, mis koosneb erinevate Euroopa NATO riikide õhujõudude sensorisüsteemidest (radarid), juhtimiskeskustest ning relvasüsteemidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles