Netanyahu palus vabandust valimiskampaanias tehtud väljaütlemiste eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu Foto: SCANPIX

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu palus vabandust esmaspäeval avalikult ennetähtaegsete parlamendivalimiste kampaania käigus tehtud vastuoluliste väljaütlemiste pärast.

«Tean, et minu möödunud nädalal tehtud väljaütlemised olid mõne Iisraeli kodaniku ja Iisraeli araabia kogukonna liikmete jaoks solvavad. Palun vabandust selle eest,» ütles Netanyahu kohtumisel Iisraeli araabia kogukonna liikmetega. Istungit edastati televisiooni vahendusel.

Valimiste lõppfaasis üritas Netanyahu mobiliseerida oma toetajaid sõnumiga, et Iisraeli araablastest kodanikud hääletavad «karjakaupa» ning ohustavad tema juhitud erakonna Likudi aastatepikkust võimuperioodi. Valimisküsitlused näitasid valimiste-eelsel perioodil, et Likud jääb vasakpoolse Sionistliku Liidu järel teiseks.

«Parempoolsete valitsemine on ohus. Araablastest valijad lähevad valimistele karjakaupa,» ütles ta Facebookis avaldatud videos.

«Minge valima! Hääletage Likudi (poolt),» sõnas Netanyahu.

Iisraelis elavad araablased süüdistasid peaministrit seejärel rassismis ning Valge Maja väljendas ka omapoolset pahameelt.

Iisraeli valimiskomisjoni andmeil sai Likud 120-liikmelises parlamendis 17. märtsil toimunud valimistel üllatuslikult 30, Sionistlik Liit 24 kohta.

Lõplikud tulemused tehakse teatavaks 25. märtsil pärast kontrollprotseduuride tegemist ning valimiskaebuste uurimist.

Netanyahu võitu kommenteerinud USA president Barack Obama ütles omalt poolt: «Taoline retoorika oli vastupidine Iisraeli parimatele traditsioonidele».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles