Snowdeni paljastatud USA telefoniandmete luureprogramm võib aeguda

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Moskvas viibiv Edward Snowden (ekraanil) veebruaris toimunud videosilla ajal.
Moskvas viibiv Edward Snowden (ekraanil) veebruaris toimunud videosilla ajal. Foto: SCANPIX

USA riikliku julgeolekuagentuuri (NSA) endise töötaja Edward Snowdeni paljastatud telefoniandmete luureprogramm aegub tänavu juunis, kui kongress sellele uuesti eraldi heakskiitu ei anna.

Programmiga jälgiti salaja telefonikõnesid ja koguti andmeid vestluste aja, osapoolte ja kestvuse kohta. See jõustus 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakute järel vastu võetud niinimetatud Patriot Actiga.

Ettevõtmise tõi esmakordselt avalikkuse tähelepanu alla luureanalüütik Edward Snowden, kes paljastas, et USA võimud küsisid ettevõtetelt miljonite inimeste andmeid.

Programmi kehtestanud dokumendis sätestati aegumisklausel, mis rakendub 2015. aasta juunis.

«Kui jaotis 215 aegub, siis me ei saa enam jätkata suure osaga metaandmete programmist,» ütles USA riikliku julgeolekunõukogu pressiesindaja Ned Price.

Valge Maja ärgitas kongressi kehtestame õigusakti, mis säilitaks seaduses sätestatud võtmetähtsusega luurevahendid.

«Jaotise 215 aegumise lubamine päädiks tulevikus kriitilise tähtsusega riikliku julgeoleku (tagamise) vahendi kaotamisega, mida kasutatakse erinevates lisakontekstides, mis ei sisalda endas andmeplokkide kogumist,» lisas Price.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles