Ukraina miljardär Kolomoiski astus kubernerikohalt tagasi

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ukraina mõjuvõimas ärimagnaat Ihor Kolomoiski astus Dnipropetrovski kuberneri kohalt tagasi.

Kolmoiski loobus ametist pärast seda kui tal tekkis riikliku naftafirma Ukrnafta ja selle tütarfirma UkrTransNaftaga võimukonflikt, edastab YLE.

Ukraina president Porošenko allkirjastas Kolmoiski tagasiastumise palve ning teatas, et Dnipropetrovski kuberneri kohusetäitjaks saab Valentin Reznitšenko.

Oligarh Kolomoiskist sai Ida-Ukraina Dnipropetrovski kuberner üks aasta tagasi eesmärgiga, et ta tagaks selle jäämise Ukraina koosseisu.

Kolmoiski on rahastanud Ida-Ukrainas venemeelsete separatistide vastu võitlevate vabatahtlike üksusi. Samas tekitas see Ukrainas kartusi, et miljardärist kuberner on loomas oma eraarmeed.

Ukraina keskvõimu ja Kolomoiski vahel tekkis konflikt kui Ukraina parlament muutis osaühingute juhtimise seadust.

Kolomoiski on osanik naftafirmades, millest enamik kuulub Ukraina riigile.

Ukraina uus osaühingute seadus võimaldas firma juhi vahetamist ilma osaniku Kolomoiski heakskiiduta, mille tõttu Kolomoiski saatis 22. märtsi Kiievisse naftafirmade peakorterisse eraturvafirma relvastatud töötajad.

Kolmoiski sõnul püüdis ta selle sammuga ära hoida firmade jõuga ülevõtmist riigi poolt. Miljardärile kuulub Ukrnaftast 42 protsenti, ülejäänud on riigi oma.  

Juhtum sai Ukraina meedias laialdast vastukaja. Kolmoiski andis Ukrnafta ja UkrTransNafta peakorteri ees ajakirjanikele intervjuu,  milles kasutas Ukraina valitsuse ja firmade kohta üsna vängeid väljendeid.

1963. aastal Dnipropetrovskis sündinud Kolomoiski on Ukrainas rikkuselt kolmas isik. Lisaks naftafirmadele on tal ärihuve ka energia,-metalli-, meedia- ja lennundussektoris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles