Jeemeni šiiamässuliste liitlased vallutasid Adeni lennujaama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huthi võitlejad
Huthi võitlejad Foto: SCANPIX

Jeemeni šiiamässulistega liidus olevad relvarühmitused vallutasid kolmapäeval paar tundi pärast presidendi põgenemist riigi lõunaosas asuvast Adenist linna rahvusvahelise lennujaama.

Šiiamässuliste Huthi rühmituse liitlased saavutasid lennujaama üle kontrolli suure vaevaga pärast mitu tundi kestnud lahinguid president Abedrabbo Mansour Hadile lojaalsete relvarühmitustega.

Pealtnägijate sõnul hõivasid lennujaama huthide poolele üle läinud 39. soomusbrigaadi sõdurid.

Mässuliste telekanali Al-Massira teatel «kindlustas sõjaväeüksus lennujaama».

Hadit toetavad poolsõjaväelised üksused, mida tuntakse rahvakomiteedena, taandusid varem kolmapäeval lennujaamast.

Huthid võtsid kolmapäeval kinni ka kaitseminister Mahmoud al-Subaihi ja tema tähtsa abi.

President Hadi põgenes hommikul Adeni presidendipaleest teadmata suunas ning lahkus julgeoleku- ja sadamaallikate sõnul poole nelja paiku pärastlõunal Adeni sadamast meritsi riigist.

Huthid hõivasid eelmise aasta septembris Jeemeni pealinna Sanaa ja mitu riigi põhjaosa provintsi.  

Pühapäeval hõivasid šiiitlikud huthid ja selle liitlased strateegiliselt olulise Ta'izzi linna ja selle lennujaama. Jeemeni suuruselt kolmas linn Ta'izz paikneb mässuliste käes olevat pealinna Sanaad ja lõunas asuvat ning mässuliste kätte langemise ohus olevat Adeni sadamalinna ühendaval teel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles