Jeemeni mässulised: saame hakkama ilma Iraanita

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huthi mässuline Sanaa lennuvälja lähistel 26. märtsil.
Huthi mässuline Sanaa lennuvälja lähistel 26. märtsil. Foto: SCANPIX

Jeemeni šiiitlike huthi mässuliste kinnitusel saavad nad Saudi Araabia ja selle liitlasega hakkama ka ilma abi palumata.  

Reutersi korrespondent uuris huthide esindajalt, kas nad on pärast Saudi Araabia juhitavad rünnakut pidanud nõu oma suurima liitlase Iraaniga. «Ei. Jeemeni rahvas on valmis kohtuma agressiooniga ilma igasuguse välismaise sekkumiseta,» ütles Mohammed al-Bukhaiti.  

Al-Bukhaiti kinnitusel pole nad sõjalist abi palunud.

Huthid on šiiidid, nagu ka 90-95 protsenti iraanlastest. Jeemeni elanikest kaks kolmandiku on sunniidid ja ülejäänud šiiidid. Saudi Araabias elavad valdavalt sunniidid ja riigil on Jeemeniga pikk maismaapiir.

Saudide juhitav koalitsioon alustas rünnakutega Jeemeni mässuliste vastu ööl vastu tänast.

Egiptuse välisministeerium kinnitas, et annab koalitsioonivägedele nii poliitilist kui sõjalist abi.

Araabia Ühendemiraatidest osaleb sõjalises operatsioonis 30 sõjalennukit, Bahrein ja Kuveit saatsid kumbki 15 lennukit, Katar kümme, Jordaania ja Maroko kumbki kuus ja Sudaan kolm, vahendas gulfnews.com.

Saudi Araabiast osaleb 150 000 sõdurit ja 100 sõjalennukit. Telekanali Al Arabya andmetel on Egiptus, Jordaania, Sudaan ja Pakistan valmis osalema maismaarünnakutes.    

Iraan on Jeemeni presidendi Abedrabbo Mansour Hadile lojaalsete väeüksustega võitlevate huthi mässuliste peamine välismaine toetaja.

Iraan mõistis hukka oma piirkondliku rivaali Saudi Araabia õhulöögid huthi mässuliste pihta Jeemenis, nimetades seda ohtlikuks sammuks, mis rikub rahvusvahelisi kohustusi ja riiklikku suveräänsust, vahendas AFP.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles