Valge Maja: teated Iraani relvadest Jeemenis on murettekitavad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valge Maja Washingtonis.
Valge Maja Washingtonis. Foto: SCANPIX

Valge Maja väljendas neljapäeval muret šiiitliku Iraani arvatava rolli üle Jeemeni vägivalla õhutamises, sealhulgas islamivabariigi relvade saatmise pärast Araabia poolsaare riiki.

Sunniitlik Saudi Araabia alustas ööl vastu neljapäeva Jeemeni sunniitliku valitsuse toetuseks sõjalist operatsiooni pealinnas Sanaas ja riigi põhjaosas võimu haaranud šiiamässuliste huthi rühmituse vastu, mille võitlejad on tunginud riigi lõunaossa.

«Meile valmistab muret Iraani tegevus Jeemenis ning teated Iraani relvade saatmisest Jeemenisse,» ütles USA rahvusliku julgeoleku nõukogu ametnik Alistair Baskey.

Teherani tegevus «aitab kaasa olukorra destabiliseerimisele ning suurendab ohtu seaduslikule valitsusele», sõnas ta.

Valge Maja möönis tõendite puudumist selle kohta, et Iraan juhiks huthide tegevust.

Ühendriigid on teatanud «logistilise ja luurealase toetuse» andmisest Saudi Araabia juhitavale sõjalisele koalitsioonile.

Ametiisikute sõnul osaleb ligi tosin USA sõjaväelast Saudi Araabias salajases asukohas paiknevas «ühises planeerimisrakukeses», aidates koordineerida Ühendriikide abi Pärsia lahe riikidele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles