Rouhani saatis maailma juhtriikide liidritele kirja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani koolitüdrukud lehvitavad lippudega Islamirevolutsiooni 36. aastapäeval Teheranis. Pilt on illustratiivne.
Iraani koolitüdrukud lehvitavad lippudega Islamirevolutsiooni 36. aastapäeval Teheranis. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Iraani president Hassan Rouhani saatis islamivabariigi tuumaprogrammi üle peetavatel läbirääkimistel osaleva kuue riigi liidritele kirja, teatas tema kantselei neljapäeval.

Kantselei teatel edastati Rouhani läkitus «P5+1 rühma riikide liidritele».

Kirja sisu on teadmata.

Iraaniga peavad läbirääkimisi ÜRO Julgeolekunõukogu viis alalist liiget -- USA, Suurbritannia, Hiina, Prantsusmaa ja Venemaa -- ning Saksamaa.

Läbirääkijad püüavad jõuda 31. märtsile seatud tähtajaks Iraani vastuolulise tuumaprogrammi osas kokkuleppele.

Rouhani suhtles neljapäeval telefoni teel Venemaa ja Prantsusmaa presidendi ning Briti peaministriga, et arutada leppe saavutamise võimalusi.

«Tegutseme rahvuslikes ja rahvusvahelistes huvides ning me ei tohiks käest lasta seda erakordset võimalust,» ütles Rouhani presidendi kantselei teatel Briti peaministrile David Cameronile.

«Väljendati lootust edule uues kõnelustevoorus Lausanne'is,» teatas Kreml pärast Rouhani ja Vene presidendi Vladimir Putini telefonivestlust, väljendades rahulolu seniste "edusammudega".

Prantsuse president François Hollande «kinnitas Iraani legitiimset õigust tuumaenergia rahumeelsele kasutamisele, ent toonitas vajadust töötada kestva, jõulise ja kontrollitava leppe nimel», teatas Élysée palee.

Rouhani nõudis kõigi Iraanile kehtestatud sanktsioonide tühistamist leppe tingimusena. «Iraani tuumatööde rahumeelne olemus ning vajadus tühistada kõik ebaõiglased sanktsioonid võivad viia meid lõpliku leppeni,» ütles Rouhani Cameronile.

Briti peaminister «rõhutas, et leppeni jõudmiseks on vajalik Iraani paindlikkus tähtsates vaidlusküsimustes», teatas Downing Street.

USA välisminister John Kerry ja Iraani välisametkonna juht Mohammad Javad Zarif alustasid neljapäeval Šveitsis Lausanne'is tuumakõneluste järjekordset vooru, pidades avapäeval neli tundi läbirääkimisi. «See kulgeb hästi, me töötame, kohtume,» ütles Kerry.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles