Põhja-Korea teatas kahe lõunakorealasest agendi tabamisest

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea telekanal teatab kahe oma kodaniku Kim Kuk-gi (vasakul) ja Choe Chun-gili arreteerimisest Põhja-Koreas
Lõuna-Korea telekanal teatab kahe oma kodaniku Kim Kuk-gi (vasakul) ja Choe Chun-gili arreteerimisest Põhja-Koreas Foto: SCANPIX

Põhja-Korea võimud edastasid, et nad pidasid kinni kaks lõunakorealast, kes tegelesid Põhja-Koreas Seouli heaks luuramisega.

Kaks meest, Kim Gun-ki ja Choe Chun-gil võeti kinni Hiina piiri ääres asuvas Dandongis, edastab BBC.

Lõuna-Korea võimud nimetasid naaberriigi süüdistusi põhjendamatuteks ning nõudsid kahe oma kodaniku vabastamist.

Põhja-Korea võimud arreteerivad aegajalt välisriikide kodanikke, eelkõige lõunakorealasi ja ameeriklasi, keda tavaliselt süüdistatakse luuretegevuses.

Kuna Põhja-Koreas on keelatud ka igasugune religioosne tegevus, siis on Põhja-Korea arreteerinud ka misionäre ja erinevate uskude esindajaid.

Põhja-Korea poliitika asjatundjate sõnul on selliste arreteerimiste puhul tegemist propagandatrikiga, mille abil Põhja-Korea püüab näidata oma võimu ja üleolekut.

Põhja-Korea meedia teatel tegelesid kaks lõunakorealast USA käsul Põhja-Korea maine kahjustamisega, mille kaugemaks eesmärgiks on Põhja-Korea rahvusvaheliselt lõplikku isolatsiooni viimine.

«Need isikud kogusid kommunistliku partei, riigi ja sõjaväe kohta salainfot ning samas levitasid religioosset propagandat,» teatas Põhja-Korea riigimeedia KCNA.

Samuti avaldati neist isikutest video.

Meeste arreteerimise paik, Yalu jõe äärne Dandong, on eristaatuses kaubandustsoon, mille kaudu on nii mõnigi põhjakorealane oma riigist põgenenud.

Lõuna-Korea võimude sõnul on kahju, et Põhja-Korea selliseid põhjendamata väiteid loobib.

Kahe Korea vahlised suhted on juba aastakümneid olnud väga pingelised.

Lõuna-Koreal on käimas koos USAga nende iga-aastane sõjaline õppus, mis ajas Põhja-Korea vihale ning sellest võis olla tingitud ka kahe lõunakorealase arreteerimine.

Viis aastat tagasi uputas Põhja-Korea sõjalaev torpeedo abil Lõuna-Korea aluse Cheonani ning alates sellest on ka kaubandussuhted olnud nende kahe riigi vahel minimaalsed.

Põhja-Korea on tahtnud kaubandussuhteid taastada, kuid Lõuna-Korea sõnul peab põhi enne vabandust paluma nende 46 isiku pärast, kes elu kaotasid.

Põhja-Korea on aastakümneid hoidnud lääneriike pinges sellega, et ähvardab tuumakatsetuste ja –sõjaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles