Ekspert: oluline on leida üles Germanwingsi teine must kast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsuse eksperdid Alpides Germanwingsi rusude juures.
Prantsuse eksperdid Alpides Germanwingsi rusude juures. Foto: SCANPIX

Prantsuse Alpides Germanwingsi lennukiga juhtunud katastroofi väljaselgitamisel on oluline teise musta kasti leidmine, rääkis Soome lennuturvalisuse ameti ekspert Ismo Aaltonen.

Teine must kast sisaldab tehnilist teavet lennuki ja lennu kohta, vahendas iltalehti.fi. «Sealt on näha, mida kokpitis täpselt tehti ja kes seda tegi,» rääkis ta.

Eksperdi selgituse järgi saavad uurijad varem leitud helisalvestistega musta kasti ja praegu veel otsitava kasti info liitmisel väga täpse ülevaate sellest, mis lennukis toimus.     

«Lisaks sellele on näiteks mootoritel ja juhtimissüsteemi erinevatel seadmetel väikseid iseseisvaid mäluüksusi. Ka need püütakse alati üles leida ja ekspertiisi toimetada,» lisas ta.

Aaltoneni arvates võivad otsingud võtta pikalt aega. «Kui räägitakse mägedest, siis on tingimused alati keerulised. Otsinguid saab viia läbi üksnes päevavalguses, kuid olukord muutub täielikult siis, kui piirkonnas sajab maha kasvõi 20 sentimeetrit lund. Siis ei saa seal õieti mitte midagi teha.»  

Sel teisipäeval Prantsuse Alpides juhtunud lennukatastroofis kaotas elu 150 inimest. Marseille’i prokurör Brice Robin ütles eilsel pressikonverentsil, et musta kasti salvestuse järgi jääb mulje, et kaaspiloot Andreas Lubitz tahtis lennukit sihilikult hävitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles