Miks on Suurbritannias palju alaealisi vange?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2008. aasta teisel poolel viibis Suurbritannias vanglas või eeluurimise all kokku 6000 noorukit.
2008. aasta teisel poolel viibis Suurbritannias vanglas või eeluurimise all kokku 6000 noorukit. Foto: SCANPIX

Põhjalik analüüs paljastas, miks satuvad Suurbritannias paljud lapsed ja noored vangi.

Eile avaldatud uuringust selgus ebameeldivaid tõsiasju noorte vangi sattumise põhjustest, kirjutab Guardian.co.uk.

Raportis lõid uurijad Suurbritannia noorte kinnipeetute isiksuseprofiilid ja püüdsid heita valgust põhjustele, miks lapsvangide arv niivõrd suur on.

Uuringus vaadeldi kõigi 2008. aasta teisel poolel vabaduse kaotanud või eeluurimisvanglas viibivate laste (kokku 6000) tingimusi. Nendest valiti juhuslikud 3000 isikut, kelle vangisviibimise põhjusi hakati lahkama.

Leiti, et karistust kandvad lapsed ja noored pidid taluma kehvasid tingimusi. Neljandik neist olid vajanud ravi, 20 protsenti olid end ise kahjustanud, 11 protsenti olid üritanud enesetappu ja 12 protsenti olid pidanud lähedase surma tõttu leina kogema. Rohkem kui pooled olid elus kogenud hülgamist ja umbes sama paljud olid mingil hetkel kodust ära jooknud. Kolmveerandil, uuringus osalejatest, puudus isa ning kolmandikul ema.

Uurijad tundsid muret, et Suurbritannia õigussüsteem on kasutanud järjest rohkem karistavat lähenemist. Kolm viiendikku uuringus osalenud lastest olid vanglas väiksemate rikkumiste tõttu ning pigem põhjusel, et nad olid varasemalt karistatud.

Võrreldes 1992. aastaga, kui kinnipidamisasutustesse saadeti 4000 last, on see arv kümnendiga 7200-le kasvanud. Raporti autorite sõnul ei ole nähtus tingitud noorte kuritegevuse kasvust, vaid kohtusüsteemi kiirustamisest vangi saatmisega, mis omakorda on tingitud poliitilistest mõjutustest.

Heategevusühingu Out Of Trouble juhi, Penelope Gibbs, sõnul näitab uuring, et lapsi karistatakse kahekordselt. Traumeeriv lapsepõlv ühendatakse vangistusse saatmisega lihtsalt seetõttu, et pere ja riik ei suuda neid halbade kogemuste eest kaitsta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles