Ukraina välisminister süüdistas Venemaad passide jagamises

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa Föderatsiooni passid.
Venemaa Föderatsiooni passid. Foto: AFP / Scanpix

Ukraina välisminister Vladimir Ogrõzko süüdistas Venemaad Ukrainas elavatele venelastele passide jagamises, et nõrgestada sel moel veelgi poliitilisse kriisi sattunud riiki.


«Venemaa konsulaat Simferopolis jagab Venemaa passe Ukraina kodanikele,» ütles Ogrõzko Saksamaa väljaandele Frankfurter Allgemeine Zeitung, viidates venekeelsele Krimmi autonoomse vabariigi pealinnale, mille NSV Liit 1954. aastal nõukogude Ukrainale andis, vahendas AFP.

Wikipedia andmete kohaselt elab Simferopolis 66,7 protsenti venelasi, 21,3 protsenti ukrainlasi, 7 protsenti Krimmi tatarlasi ja ülejäänud elanikkonna moodustavad valgevenelased, poolakad ning moldaavlased.

Ogrõzko kinnitusel keeldus Venemaa avaldamast, kui palju passe Simferopolis välja anti.

Ka Gruusia on juhtinud tähelepanu, et Venemaa jagab Krimmi poolsaare kõrval passe ka separatistlikele Lõuna-Osseetia ja Abhaasia elanikel. Venemaa õigustas seda vajadusega kaitsta seal elavaid Venemaa kodanikke.

Ogrõzko lisas, et ta tunneb muret ka Venemaa presidendi Dmitri Medvedevi avalduste pärast, mille kohaselt lubas riigipea kaitsta Venemaa Föderatsiooni kodanikke kõikjal maailmas.

«Kui sellist väidet kasutatakse teiste riikide vastu astumiseks, siis on see meie jaoks vastuvõetamatu,» toonitas ta.

Ukrainas visiidil viibiv USA asepresident Dick Cheney kohtus täna Ukraina riigipea Viktor Juštšenkoga ja peaministri Julia Tõmošenkoga ning kinnitas, et poliitilises kriisis rabelev Ukraina peaks riigi iseseisvuse säilitamiseks säilitama siseriikliku ühtsuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles