Türgi peaminister: Türgi võiks üle minna presidentaalsele riigikorrale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu
Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu Foto: SCANPIX

Türgi peaministri Ahmet Davutoğlu hinnangul võiks Türgi üle minna presidentaalsele riigikorrale.

«Kui president astus ametisse valimiste tulemusena, siis oleks presidentaalsele süsteemile üleminek õige,» ütles Davutoğlu reede hilisõhtul usutluses telekanalile Habertürk.

«Presidentaalne süsteem on Türgi jaoks õige asi,» lisas ta.

President Recep Tayyip Erdoğan oli Türgi peaminister 11 aastat ja võitis möödunud augustis riigi esimesed presidendi otsevalimised. Valitsusaja lõpupoole anti tema eestvedamisel enamjaolt tseremoniaalsele riigipea ametikohale võimu juurde. Kriitikud hoiatavad Erdoğani suureneva autoritaarsuse eest.

Peaministri sõnul tekitab kehtiv valitsemiskord segadusi võimu jagamises ja süsteem tuleks teha kas selgelt parlamentaarseks või presidentaalseks, et vastutust saaks omistada kindlale võimukandjale.

«Meie presidendil on õigus: see (riigikord - BNS) ei peaks olema poolparlamentaarne või poolpresidentaalne,» sõnas Davutoğlu.

Valitsusjuhi sõnul pole tema ja Erdoğani kui «vanade sõprade» vahel «mingeid erimeelsusi».

Suurema võimutäiusega presidendiameti loomine kantakse ka Õigluse ja Arengu Partei (AKP) valimismanifesti, lausus Davutoğlu. «Kirjutasin selle isiklikult,» lisas ta.

Vaatlejate hinnangul pidanuks Davutoğlust saama Erdoğani varjus nõrk peaminister, kuid nüüd ilmutab valitsusjuht kõrge profiiliga peaministriks olemise ambitsioone.

Möödunud nädalal jõudis avalikkuseni riigipea ja valitsusjuhi tavatu erimeelsus rahuprotsessis, millega üritatakse lõpetada aastakümneid kestnud kurdide ülestõusu.

AKP kaasasutaja ja Türgi asepeaminister Bülent Arınç palus Erdoğanil lõpetada enda «segamine» valitsuse tegevusse, kuid president teatas, et ei kavatse poliitikast eemale jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles