Tšehhi pantvangid päästis Türgi abiorganisatsioon

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antonie Chrastecka ja Hana Humpalova pärast vabastamist Türgis.
Antonie Chrastecka ja Hana Humpalova pärast vabastamist Türgis. Foto: SCANPIX

Kaks aastat tagasi Pakistanis Al Qaeda kätte vangi langenud Tšehhi naistel aitas lõpuks vabadusse pääseda Türgi humanitaarabiorganisatsioon İHH.

Antonie Chrastecka (27) ja Hana Humpalova (27) langesid mässuliste jõugu kätte vangi 2013. aasta 13. märtsil Taftani lähistel, pärast Iraanist Pakistani tulemist.

Tagasi kodumaale jõudsid nad läbi Vani linna Türgis. Sellele eelnesid kaks kuud kestnud intensiivsed kõnelused İHH ja naiste pantvangistajate vahel.

İHHi poolt kõnelusi juhtinud İzzet Şahini sõnul pöördusid naiste pered nende poole viimases meeleheites, kui olid proovinud kõiki teisi võimalikke variante.

«Me panime nende vabastamiseks mängu kõik vahendid, mis meie käsutuses oli,» rääkis Şahin. «Antonie ja Hana olid pantvangis kaks aastat, mis olid neile väga rasked.»

«See oli väga raske,» kinnitas ka Humpalova. «Esimest korda elus nägime me relvi ja relvastatud mehi. Me ei tea siiani, miks meid rööviti. Tulistati ja pommid plahvatasid. Aga aja jooksul me harjusime.»

«Meil oli rohkem kui vaja aega järelemõtlemiseks. Me mõtlesime oma lastele ja peredele ning hoidsime elus lootust, et ühel päeval meid päästetakse,» meenutas ta. «Esimest korda kahe aasta jooksul näeme me nüüd päikest ja naeratavaid inimesi enda ümber.»

«Ma ei suuda ikka veel uskuda, et ma olen siin,» tunnistas Chrastecka pärast vabastamist Türgis. «Isegi praegu kardan ma, et see on unenägu.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles